ROMÂNIA                                            

                        JUDEȚUL MUREȘ

                   CONSILIUL JUDEȚEAN

                     NR.2560/26.II.2009                                                                                                                    

 

                              

PROCES – VERBAL

al ședinței ordinare a Consiliului Județean

din data de 29 ianuarie 2009

 

 

        Lucrările ședinței s-au desfășurat în sala mare a Consiliului Județean Mureș și au fost conduse inițial de d-l vicepreședinte Szabó Árpád, iar apoi, de doamna președinte Lokodi Edita Emöke.

         Ordinea de zi a ședinței a fost stabilită prin Dispoziția președintelui Consiliului Județean nr.17/22 ianuarie 2009 și publicată în cotidienele locale „Cuvântul liber”, „ Zi de zi” și „Nepujság”.

         Toți cei 33 de consilieri în funcție au fost prezenți la ședință.

 

 

         Au fost invitați să participe:

 

·         dna Felicia Pop, prefectul județului Mureș

·         dl. Schmidt Lorand,  director, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·         dl. Mezei Vasile, director economic,  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș

·         dl. Titi Iosif Boantă, director, Ansamblul Artistic Profesionist  MUREȘUL Tîrgu Mureș

·         dna Silvășan Elena, contabil-șef, Ansamblul Artistic Profesionist  MUREȘUL Tîrgu Mureș

·         d-na Teodor Corina, director, Biblioteca Județeană Mureș

·         d-na Pop Daniela, contabil-șef, Biblioteca Județeană Mureș

·         dl. Naste Vasile, director, Administrația Palatului Culturii Tîrgu Mureș

·         dna Valea Anica – contabil-șef, Administrația Palatului Culturii Tîrgu Mureș

·         dl. Cadariu Gavril, director, Teatrul pentru Copii și Tineret ARIEL Tîrgu Mureș

·         dna Ludușan Leontina, contabil-șef, Teatrul pentru Copii și Tineret ARIEL” 

·         dl. Morariu Silviu – director, Spitalul Clinic Județean Mureș

·         dl. Butuc Ovidiu – manager, Spitalul Clinic Județean de Urgență

·         dna Bercea Maria Magdalena – Societatea Națională de Cruce Roșie – Filiala Mureș

·         dl. Daraban Otto – director,  Compania  AQUASERV

·         dl.Kiss  Geza – manager, Compania AQUASERV

·         d-na Brejan Mihaela – director economic, Compania AQUASERV 

·         dl. Antal Zoltan, consilier juridic, Asociația Microregiunea Valea Nirajului – Nyaradmente

 

Lucrările ședinței au fost deschise de către d-l vicepreședinte Szabó Árpád.

 D-l vicepreședinte Szabó Árpád: Doamnelor și domnilor consilieri, vă rog să porniți aparatele, să vedem prezența. După evidența Secretariatului sunt 28 de consilieri prezenți.

Bună ziua domnilor consilieri, stimați invitați, reprezentanți ai mass-mediei. Vă spun bun venit la ședința Consiliului Județean de astăzi. Domnilor consilieri, azi avem pe ordinea de zi foarte multe probleme, dar înainte de a vorbi de ordinea de zi, trebuie să aprobăm procesul-verbal al ședinței din 23 decembrie 2008. Procesul-verbal a fost pus pe site-ul Consiliului Județean  și cred că a fost studiat de către toată lumea. Dacă are cineva obiecțiuni sau completări ? Dacă nu, supun la vot și v-aș ruga să votați.  Cine este pentru?  Împotrivă ?

 

Procesul-verbal al ședinței din data de 23 decembrie 2008 se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 3 au lipsit (Lokodi Edita Emöke, Pop Ioan și Schwartz Ladislau).

 

Legat de ordinea de zi a ședinței de azi, vedeți, de fiecare dată avem și puncte în regim de urgență. Astăzi, avem în regim de urgență trei puncte. Unul fiind luarea la cunoștință de către Consiliul Județean a încetării mandatului de consilier județean a domnului Benedek Imre. Al doilea punct este validarea domnului Tatár Bela în funcția de consilier în locul care va deveni vacant. Și al treilea punct este un proiect legat de Centrul nostru din Brîncovenești. Deci aceste puncte sunt în regim de urgență.

Eu v-aș propune ca primele două puncte să le discutăm împreună, fiind legate de validare și astfel comisia de validare să poată să lucreze și să luăm și primul punct din ordinea de zi normală, pentru a lua act și de demisia domnului Frătean Petru Alexandru din Consiliul Județean Și după aceea mai am o propunere legată de ordinea de zi, având în vedere că dl Căbulea trebuie să meargă și la ședința Consiliului Local Tîrgu Mureș, la ora 14, să discutăm și ultimele două puncte de pe ordinea de zi, după regimul de urgență.

Dacă sunteți de acord cu această ordine de zi a desfășurării ședinței noastre ? Supun la vot. Cine este pentru ?

 

Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 3 au lipsit (Lokodi Edita Emöke, Pop Ioan și Schwartz Ladislau).

 

1. Proiect de hotărâre privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier județean al domnului Benedek Imre Sandor.

 

Având în vedere referatul și adresa organizației UDMR Mureș, prin care comunică Consiliului Județean Mureș că, calitatea de membru al domnului Benedek ca membru al organizației județene a încetat, conform Legii aleșilor locali nr.393 înseamnă pierderea de drept a calității de consilier al Consiliului Județean Mureș. Conform Legii nr.215/2001, Consiliul Județean trebuie să ia act de pierderea de către d-l Benedek a calității de consilier județean. În acest sens este pregătită o hotărâre prin care se ia act de acest lucru.  Dacă aveți întrebări ?

D-l consilier Giurgea: Mulțumesc domnule președinte de ședință. Stimați colegi. Sigur că nu este treaba mea și nici a Partidului Democrat Liberal, fiecare partid are rânduiala lui, dar eu vreau să fac o mică, dacă vreți, trecere în revistă, a unui lucru pe care sigur că îl regret. Benedek Imre este cel mai bun consilier județean în activitate, dacă vreți. Ceea ce s-a întâmplat cu dânsul nu este treaba mea, și nici treaba noastră, este treaba pur și în exclusivitate a UDMR-ului. Sincer, eu regret acest lucru, pentru că printr-un act care nu îi aparține dumnealui se întâmplă acest lucru, el fiind unul dintre cei mai vechi consilieri, și, de ce nu, unul dintre cei mai activi, chiar dacă, sigur, uneori, în decursul atâtor mandate s-au mai întâmplat și lucruri, poate s-a ieșit din fire câteodată, dar cum e vorba aceea „Numai cine nu muncește, nu greșește”. Dar sigur că pot să îl felicit sincer pe d-l Tatár Bela, care a mai fost coleg cu noi și îmi amintesc din legislatura trecută că a intrat la fel, și atunci se verifică încă o dată dictonul c㠄Cel din urmă va fi cel dintâi”. Te felicit Bela încă o dată că ești în echipă cu noi pentru că ești un om de ispravă și chiar îmi exprim regretul pentru cele întâmplate cu Benedek Imre. Eu îl salut în nume personal și îi doresc mult noroc și sănătate și cine știe ? cum am spus eu când am plecat din consiliul în legislatura trecută, că ne vom vedea peste 2 luni, m-am și văzut cu dvs. în calitate de consilier județean la 2 luni, și asta ca o voință personală dar și ca un corolar al activității extraordinar, politice pe care am desfășurat-o în acea perioadă cu colegii de la PDL și rezultatele au vorbit și mulțumesc pe această cale tuturora. Îl felicit pe Tatár Bela și sănătate lui Benedek Imre. Mulțumesc.

D-l vicepreședinte Szabó: Mulțumesc d-l Giurgea. Dacă nu sunt alte interpelări să trecem la votul proiectului de hotărâre privind încetarea mandatului d-lui consilier Benedek.

 

Supun aprobării dvs. proiectul de hotărâre, pe articole:

 

Art.1.  Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 1 abținere, 2 nu au votat,  3 au lipsit (vot secret)

Art.2. Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 2 nu au votat, 3 au lipsit (vot secret)

Art.3. Se aprobă cu 26 voturi „pentru”, 3 nu au votat, 3 au lipsit (vot secret)

Hotărârea în întregime se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 4 nu au votat, 3 au lipsit ( vot secret).

 

D-l vicepreședinte Szabó: Având în vedere că a fost declarat  vacant postul de consilier…. Poftiți domnule consilier Poruțiu. 

D-l consilier Poruțiu Mihai: Nu trebuie ca, procedural, comisia de validare să verifice documentele pentru că noi nu le-am văzut și să ne confirme că așa e? Comisia ar trebui să verifice și documentațiile de demisie și cele de validare pentru ca noi să știm ce votăm. Pentru că eu tocmai de aceea nu am votat pentru că nu am văzut nici demisie, nu am văzut nici hârtii, nu am văzut nimic.

D-l vicepreședinte Szabó: D-le secretar vă rog.

D-l secretar Paul Cosma: La acest prim punct în regim de urgență pe care l-ați supus aprobării d-le vicepreședinte, nu e vorba de o demisie, ci este vorba de încetarea de drept a mandatului de consilier județean al domnului profesor Benedek. Încetarea de drept este efectul excluderii din cadrul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România.  Încetarea de drept nu presupune îndeplinirea unei formalități. Efectele ei se produc nu ca urmare a voinței consiliului, care, doar constată și ia act de o situație apărută. Deci, constată ceea ce de fapt s-a întâmplat anterior. Comisia de validare nu are atribuții în a verifica aceste amănunte. Comisia de validare își are rolul în privința celui de al doilea punct înscris pe ordinea de zi. Materialele sunt pregătite și membrii Comisiei de validare le vor evalua.

 

D-l vicepreședinte Szabó: Mulțumesc d-le secretar.

D-l consilier Poruțiu: Sunt perfect de acord, dar atunci ar trebui să dispară din formularea hotărârii „ ia act de demisia doctorului Benedek…”. Noi trebuie să luăm act de vacantarea locului. Atât. Demisia a fost. OK. Noi nu mai trebuie să luăm act de demisie pentru că ea s-a produs anterior, deci noi trebuie să luăm act de vacantare…

Dl vicepreședinte Szabó: Ia act de pierderea de către d-l Benedek a calității de membru…

D-l consilier Poruțiu: Nu, nu. Noi trebuie să luăm act de faptul că postul s-a vacantat. Pierderea s-a făcut prin efectul legii. Eu la asta m-am referit. Și atunci trebuie să dispară din hotărâre că … „ia act…” pentru că noi nu putem lua act de ceva ce nu am văzut. Noi trebuie să luăm act de faptul că postul a rămas vacant. Atât. Asta este părerea mea. Dacă d-l Paul are altă părere, sigur că nu o comentez, dar eu zic că în cazul acesta trebuie să dispară de pe hotărâre numele prof. Benedek Imre pentru că nu are ce căuta.

D-l secretar Paul Cosma: D-le vicepreședinte. La materialul original aflat în mapa dvs. se află adresa UDMR. Eventual puteți să–i dați citire pentru ca toți consilierii să o cunoască.

D-l vicepreședinte Szabó: Bine. Aș ruga Comisia de validare să își intre în drepturi, având în vedere încetarea de drept a mandatului de consilier a d-lui Benedek, acest post s-a vacantat și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România - organizația județeană Mureș a confirmat faptul că dl. Tatár Bela este primul supleant de pe lista candidaților de consilieri județeni și că face parte din UDMR.

Comisia de validare să își ia atribuțiile în mână și să facă ce trebuie. Până vine comisia de validare cu procesul-verbal, eu aș zice că tot în acest regim, avem încă o demisie din Consiliul Județean și să discutăm și această problemă pentru a fi operativi și vom reveni la această hotărâre. Sunteți de acord? Da.

 

 

 

           2. Proiect de hotărâre privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier județean al domnului Alexandru Petru Frătean

 

Deci prin adresa nr.773 din 20 ianuarie 2009, d-l Alexandru Petru Frătean a înregistrat la Consiliul Județean Mureș, o adresă prin care face cunoscută demisia sa din funcția de consilier județean, întrucât prin numirea sa în funcția de secretar de stat la Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, a intervenit starea de incompatibilitate a calității sale de ales local. Întrucât, conform prevederilor art.88, Legea nr.161, funcția de consilier județean este incompatibilă cu funcția de secretar de stat. Deci, având în vedere prevederile legii, în referat se propune acceptarea demisiei domnului Alexandru Petru Frătean. Deci, propunem Consiliului Județean Mureș să ia, vedeți, tot așa este,  să ia act de demisia domnului Frătean din funcția de consilier județean și să constate încetarea de drept a mandatului de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Mureș și să declare vacant locul acesta. Este un proiect de hotărâre cu 2 articole.

Supun la vot proiectul de hotărâre privind încetarea de drept a mandatului de consilier județean a d-lui Frătean.

D-l vicepreședinte Szabó: D-l director Iosib mă atenționează că lipsesc din sală cei din comisia de validare, 5 consilieri și atunci ar trebui să discutăm informările Inspectoratului de Poliție al Județului Mureș. Sunteți de acord să discutăm informările?

D-l consilier Boloș: Sigur, eu am luat în considerare faptul că se supune la vot

 

această chestiune și în numele grupului de consilieri ai PSD aș vrea să fac o scurtă declarație.

D-l vicepreședinte Szabó: Deci am revenit la punctul cu d-l Frătean.

D-l consilier Boloș: Este cunoscut faptul că în activitatea celor implicați în domeniul politic, activitatea se desfășoară pe patru paliere. Pe palierul guvernamental, palierul parlamentar, palierul instituțiilor care sunt de fapt aleșii locali, și palierul organizațiilor teritoriale. Domnului președinte al organizației PSD Mureș i s-a încredințat o misiune la nivel guvernamental care a făcut să nu mai aibă compatibilă calitatea de consilier județean. După cum se știe, d-l ing. Alexandru Petru Frătean a activat în cadrul Consiliului Județean Mureș din 1996, iar în mandatul 2004-2008 a avut și misiunea de vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș pe care a îndeplinit-o, considerăm noi, cu succes și aprecierea cred că depășește partizanatul politic. Activitatea dânsului a fost apreciată în mod deosebit de instituțiile care sunt abilitate să facă astfel de evaluări. Se cuvine deci, considerăm noi, că acum să recunoaștem această activitate și să îi mulțumim pentru această activitate și să îi urăm succes în misiunea guvernamentală pe care și-a asumat-o în numele Partidului Social Democrat. Vă mulțumesc.

D-l vicepreședinte Szabo: Supun la vot proiectul de hotărâre privind încetarea de drept a mandatului de consilier județean a d-lui Frătean.

 

Art.1.  Se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  1 nu a votat, 1 a lipsit ( vot secret)

Art.2. Se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 1 nu a votat, 1 a lipsit (vot secret)

Hotărârea în întregime se aprobă cu 28 voturi „pentru”, 3 nu au votat, 1 a lipsit (vot secret)

 

 

 

3. Proiect de hotărâre privind validarea mandatului de consilier județean a domnului  Tatár Bela.

 

D-l vicepreședinte Szabó: Rog comisia de validare să dea citire procesului-verbal pentru a putea trece la celălalt punct.

D-na consilier Magyarosi: Proces-verbal încheiat astăzi, 29 ianuarie 2009, ședința comisiei de validare a mandatului de consilier județean al domnului Tatár Bela.

„Astăzi, în 29 ianuarie 2009, comisia de validare aleasă de Consiliul Județean Mureș în ședința de constituire din data de 20 iunie 2008, având în vedere dispozițiile art.96, alin.9 din Legea nr.67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu prevederile Regulamentului - cadru de organizare și funcționare a consiliilor locale, aprobat prin OG nr.35/2002, cu modificările și completările ulterioare, a examinat legalitatea alegerii unui consilier județean.

În urma examinării dosarului Biroului Electoral Mureș  privind alegerile  din 1 iunie 2008 și a listei de supleanți ai UDMR, comisia a constatat legalitatea alegerii domnului Tatár Bela ca supleant pe lista acesteia și propune validarea mandatului de consilier județean a domnului Tatár Bela, drept pentru care s-a încheiat prezentul proces-verbal”.

D-l vicepreședinte Szabó: Mulțumesc. Avem proiectul de hotărâre. Să supunem la vot pe articole.

 

 Art.1.  Se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Pop Ioan), 1 a lipsit

 

(Lokodi Edita Emöke).

 

D-l vicepreședinte Szabó: Aici trebuie să ne oprim pentru ca d-l Tatár Bela să depună jurământul și după aceea continuăm cu celelalte articole.

D-l Tatár Bela: „Subsemnatul TÁTAR BELA, consilier în cadrul Consiliului Județean Mureș, în conformitate cu prevederile art.32. din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, depun în fața Consiliului Județean următorul jurământ:

„ JUR SĂ RESPECT CONSTITUȚIA ȘI LEGILE ȚĂRII ȘI SĂ FAC, CU BUNĂ-CREDINȚĂ, TOT CEEA CE STĂ ÎN PUTERILE ȘI PRICEPEREA MEA PENTRU BINELE LOCUITORILOR JUDEȚULUI MUREȘ. AȘA SĂ-MI AJUTE DUMNEZEU!”

Îmi pare rău că am pierdut un coleg așa de bun dar viața merge înainte. Vă mulțumesc. 

D-l vicepreședinte Szabó: Mulțumesc d-le Tatár și vă felicităm și vă urăm bun venit în rândul consilierilor. Aș ruga pe cei de la serviciul administrativ, având în vedere că d-l Tatar este consilier să îi dați aparatura ca să poată vota și să-și exercite mandatul de consilier.

Vă rog să revenim la proiectul de hotărâre.

 

Art.2. Se aprobă cu 25 voturi „pentru”, 6 nu au votat ( Balogh Iosif, Boloș Vasile, Tatár Bela, Pop Ioan, Pokorny Vasile, Szalkay Iosif, Moldovan Teofil), 1 a lipsit ( Lokodi Edita Emöke).

Art.3. Se aprobă cu 27 voturi „pentru”, 5 nu au votat (Balogh Iosif, Boloș Vasile, Tatár Bela, Eros Csaba, Moldovan Teofil) 1 a lipsit (Lokodi Edita Emöke).

Art.4. Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 3 nu au votat ( Balogh Iosif, Boloș Vasile, Pop Ioan) 1 a lipsit (Lokodi Edita Emöke).

Art.5. Se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 2 nu au votat ( Tatár Bela, Kakasi Alexandru) 1 a lipsit (Lokodi Edita Emöke).

Hot în întregime se aprobă cu 32 voturi „pentru”, 1 a lipsit ( Lokodi Edita Emöke).

 

       4.   Planul strategic de activitate în slujba comunității și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, pe anul 2009

                                                                                      

       5.  Evaluarea activității Poliției Județului Mureș în anul 2008

 

D-l vicepreședinte Szabó: Mulțumesc. Aș avea o rugăminte. Văzând că timpul trece și mai avem un punct în regim de urgență, dar totuși zic că putem face o excepție și să-i dăm cuvântul d-lui Căbulea Vă rog d-le Căbulea.

D-l chestor Ioan Nicolae Căbulea: Mulțumesc d-le președinte, doamnelor și domnilor consilieri. Ați primit materialele transmise de noi și anume un raport de activitate al Poliției județului Mureș pe anul 2008 și un Plan strategic pentru anul 2009: aș vrea să vă prezint pe scurt activitatea și principalii indicatori ai activității noastre. Aș menționa faptul că, ca și o caracteristică principală a activității Poliției Române și implicit a Inspectoratului de Poliție al Județului Mureș în anul 2008, a fost aceea de asigurare a poziției organizației polițienești în spațiul public al instituțiilor statului, care să confirme parametrii ridicați ai serviciului polițienesc, concentrat pe cetățean și nevoile comunităților locale.

 Ca și priorități, am avut structurate pe trei nivele aceste priorități și anume:  mediul rural, mediul urban și spațiul comunitar european.

         Obiectivul principal l-a reprezentat construirea unei Poliții care să se bazeze pe încrederea și respectul cetățenilor, o Poliție fermă, care să devină un partener al comunității.

Ca și obiective sectoriale avem:  reducerea criminalității și a temerilor populației legate de aceasta; creșterea gradului de siguranță publică a cetățeanului;  îmbunătățirea calității serviciului polițienesc;  apropierea de comunitate/creșterea nivelului de încredere a populației în prestația polițistului.

În această perioadă, cu toate măsurile luate la nivelul județului putem spune că s-a insistat foarte mult pe reducerea criminalității, și în acest sens, pentru realizarea unui climat de securitate la nivelul județului Mureș, la începutul anului 2008 s-a realizat un Plan unic de siguranță publică la nivelul județului Mureș, plan care se întocmește la începutul fiecărui an sub autoritatea Instituției Prefectului și bineînțeles a Consiliului Județean Mureș – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică  în colaborare cu celelalte structuri abilitate ale statului care au atribuții în asigurarea ordinii publice: Jandarmerie, Poliția Comunitară, ISU și alte structuri care au atribuții în acest sens.

La nivelul județului Mureș, am insistat în anul 2008 pe creșterea fermității în aplicarea legii și aș putea spune faptul că în anul 2008, ca urmare a măsurilor luate, starea infracțională constatată a cunoscut o creștere de 11 % față de 2,4 % în anul 2008  la nivel de țară, ceea ce  înseamnă că au fost descoperite mai multe fapte care nu se reclamau la nivelul județului. Dar în același timp s-a manifestat fermitate la nivelul județului în soluționarea cauzelor penale, a stării infracționale, unde avem o creștere de 11 % față de 2,8 % cât este media la nivel de țară.

Aș putea aminti faptul că la nivelul județului avem un deficit de 180 de funcții raportate la populația județului Mureș, în raport cu media la nivel național. În acest sens, am făcut în ultimii ani demersuri pentru a suplimenta statul de organizare a instituției noastre.

În ceea ce privește faptele cu violență, pe parcursul anului 2008, s-au comis 10 infracțiuni de omor la nivelul județului, dar ca și un aspect pozitiv aș putea aminti faptul că toți autorii au fost identificați prin activități specifice polițienești în colaborare cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș.

Criminalitatea economico-financiară. S-au descoperit în această perioadă 1698 de infracțiuni și aș putea aminti 101 delapidări, 349 de infracțiuni de evaziune fiscală, fapte care presupun o activitate complexă pentru identificarea celor care prejudiciază avutul public și privat.

În ceea ce privește criminalitatea stradală, putem spune că nu a fost probleme deosebite în anul 2008, având în vedere prezența efectivelor noastre atât în mediul urban cât și în cel rural, având în vedere cooperarea cu toate structurile care sunt abilitate pentru a asigura ordinea și siguranța publică.

În mediul rural, ca o problemă care se poate constata  în ultimii ani, este faptul că furturile continuă să dețină cea mai mare pondere a infracțiunilor comise în mediul rural. Au fost comise, tot în mediul rural, 33 de infracțiuni de tâlhărie, care reprezintă 26,4% din faptele de tâlhărie comise la nivelul județului. Aș menționa faptul că în această perioadă am realizat foarte multe activități de prevenire, respectiv „Prevenirea și combaterea delicvenței juvenile și a victimizării minorilor” , „Prevenirea în sistem integrat în mediul rural ” și „Siguranța rutieră”.  

La nivelul județului s-a realizat o gamă foarte largă de activități preventive, foarte multe proiecte, care au putut fi realizate și datorită unui sprijin deosebit de important al Consiliului Județean Mureș și bineînțeles a celorlalte autorități publice de la nivelul județului: consiliile municipale, orășenești și comunale.

În ceea ce privește siguranța traficului rutier, aș putea aminti câțiva indicatori ai activității polițienești din acest punct de vedere, respectiv, în această perioadă, au fost aplicate 80.000 de sancțiuni contravenționale și au fost reținute 7366 de permise de conducere, pentru cumul de puncte:224 permise.

În ceea ce privește evenimentele rutiere grave, la nivel de țară, s-au produs 10529 accidente grave, în care au decedat 3027 de persoane, deci, putem spune că în această perioadă, a dispărut o localitate, o comună din România. La nivelul județului Mureș în anul 2008, s-au produs 184 de accidente grave, soldate cu 74 de persoane decedate.

Principalele cauze ale acestor evenimente rutiere sunt cele prezentate  și anume: indisciplina pietonală, viteza excesivă și depășirile neregulamentare.

Aș menționa faptul că în anul 2008, am reușit să eliberăm caziere judiciare, pe loc, tot datorită sprijinului pe care l-am primit din partea Consiliului Județean  și bineînțeles a celorlalte autorități publice de la nivelul județului:  consiliile municipale și orășenești, pe lângă municipiul Tîrgu-Mureș și la polițiile municipale: Sighișoara, Reghin, Târnăveni, Iernut, Luduș, dar și Sovata. Acest lucru a făcut ca un număr mare de cetățeni să nu se mai deplaseze pentru obținerea cazierului judiciar la Tîrgu-Mureș, să cheltuiască bani și să piardă de multe ori timpul.

Ca priorități pentru anul 2009 avem domeniul investigațiilor criminale, combaterea fenomenului evaziunii fiscale dar și combaterea fenomenelor infracționale.

Doamnelor și domnilor consilieri, am finalizat la nivelul instituției noastre, la începutul anului, Planul strategic de activitate în slujba comunității și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, pe care dvs. l-ați primit, bineînțeles. Acest plan are ca obiective, ca activități importante: reducerea criminalității la nivelul județului Mureș, asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, apropierea de comunitate și creșterea prestigiului instituției noastre la nivelul județului, colaborarea cu toate instituțiile de la nivelul județului care au atribuții în aplicarea legii.

 Aș vrea să mulțumesc Consiliului Județean pentru sprijinul pe care l-am primit și în anul 2008 și în anii anteriori, mai ales din punct de vedere financiar, pentru că fără un sprijin financiar, destul de important, nu puteam să finalizăm foarte multe din aceste activități care au fost realizate și apreciate ca pozitive, atât la nivel județean, cât și la nivel național. Toate aceste activități presupun fonduri financiare. Aș aminti numai faptul că la începutul anului 2008, am beneficiat de un sprijin important pentru a achiziționa pentru cele 91 de posturi de poliție comunale, 91 de faxuri, 91 de calculatoare și 91 de aparate foto digitale. Suntem singurul județ din România, din cele 41, unde posturile de poliție comunală beneficiază de aceste dotări. Sunt convins că și în anul 2009, dvs. veți acorda o atenție importantă activității noastre, acest lucru rezultă chiar din această evaluare pe care o prezentăm astăzi în plenul Consiliului Județean Mureș. Categoric că vom mai veni cu astfel de programe care sunt prioritare pentru activitatea noastră, mai ales în ceea ce privește prevenirea și reducerea criminalității. Aș dori să fiți de acord d-le președinte, în sensul că dacă d-nii consilier au probleme, să îmi pună întrebări pentru a le putea răspunde. Vă mulțumesc.

D-l vicepreședinte Szabó: Mulțumesc d-lui chestor că a prezentat cele două materiale și cred că pe tema acestui material a venit o propunere de amendament din partea d-lui consilier Pokorny pe care am și transmis-o către dvs. pentru a o putea cuprinde în acest plan strategic. Și eu consider că colaborarea între IPJ, având în vedere că avem și noi o organizație, ATOP-ul, consider că această colaborare a fost foarte bună și cred că vom continua și în acest an acest lucru. Domnilor consilieri, dacă aveți întrebări sau ceva de completat.

D-l consilier Giurgea: D-le chestor eu vă felicit pentru activitatea depusă pe anul trecut. Sigur că noi, consilierii, în mare, cunoaștem activitatea Poliției. Spiritul de colaborare pe care noi l-am demarat în ultimul an cu dvs., ca unitate importantă din sistemul de siguranță al județului, este în interesul cetățenilor, în primul rând și nu în ultimul rând, dacă doriți, și în ușurarea activității dvs. Efortul financiar făcut de Consiliul Județean, așa cum și dvs. ați subliniat, nu este unul mic, dar, considerăm că este insuficient la necesitățile și nevoile pe care le aveți în buna desfășurare a activității și nu vreau să intru în detalii, pentru că noi le-am mai discutat în cadrul comisiei, și poate, chiar dacă anul 2009 este un an auster putem, cine știe, să vă ajutăm în continuare, într-un spirit pozitiv și de colaborare corectă. Dotările de care ați amintit și din ce spuneți dvs. că județul Mureș este singurul județ din țară care are asemenea dotări la polițiile comunale; faxuri, calculatoare, aparate foto, sigur că mă încântă, dar pe mine, personal, mă pune într-o poziție ca cetățean, dar mai ales, ca ales, și de ce nu, ca și om care cunosc foarte bine activitatea de transport, într-o poziție în care să nu fiu foarte mulțumit, chiar și cu aceste aparate din dotare, de unele posturi de poliție din județ. Concret. Elementul de piraterie la nivelul județului Mureș privind activitatea de transport nu s-a diminuat d-le chestor, ci a crescut. Din discuțiile, nu puține, pe care le-am avut noi aleșii locali, în cadru organizat, dar și în mod particular cu operatorii de transport, aceștia se plâng, mai mult decât oricând de acest fenomen de piraterie. Sigur că poate face parte din ceea ce se numește - secretele meseriei dvs. și nu puteți să ne spuneți acum, câte poze v-au trimis sau câte sancțiuni au dat polițiștii la adresa acestor pirați, și, de ce nu, câți au fost pozați cu acele aparate ca să facă acum și aici o prezentare. De exemplu” … Popescu cu mașina numărul cutare, l-am sancționat și este după gratii sau este acasă și nu mai face piraterie”. Nu am văzut nici unul din aceste aspecte și eu personal v-am sesizat cu acestea și vă sesizez în continuare și vă rog foarte mult în interesul publicului călător și nu în ultimul rând, al operatorilor de transport să faceți acele echipe sau echipaje împreună cu Autoritatea Rutieră Română, de a ieși pe traseu ori de câte ori este nevoie, și eu vă spun ca specialist în transporturi să aveți echipaje de acest fel pe cât mai multe drumuri județene și naționale, pentru a-i controla pe acești șmecheri, escroci și nemernici ce sunt, prin acțiuni ale lor, un element infracțional și de eludare a legii, inclusiv  elementul economic dacă vreți, pentru că ei nu plătesc nici o taxă la nimeni – acești pirați… de a submina de fapt activitatea operatorilor de transport care, ați văzut foarte bine, între timp și-au achiziționat mijloace de transport absolut noi, pentru că elementul concurențial le-au impus acest lucru, și care sunt tot mai grav și sunt amenințați în fiecare zi de elementul de faliment prin volumul de încasări extraordinar de mic și datorită elementului infracțional de piraterie. Vă mulțumesc foarte mult pentru că dvs. sunteți încă o dată, la rugămintea noastră, a cetățenilor, a operatorilor de transport, dacă doriți, să faceți acest lucru și dacă nu îl puteți eradica pentru că probabil este chiar imposibil, cel puțin să îl reducem la minim. Vă dăm tot concursul în acest sens, operatorii de transport spun asta, dar și noi, aleșii județeni ca să facem acest demers. Sigur că mai sunt și altele. Eu vă felicit încă o dată pentru ceea ce s-a întâmplat, dacă vreți și în aspectul de exterior al Poliției prin acele renovări, dar, din câte știm noi și elementul interior de calitate este excelent în cadrul Poliției Mureș. Vă doresc sănătate și succes la toți și Doamne-ajută!.

D-l chestor Căbulea: Am reținut cele sesizate de d-l consilier Giurgea. Noi am făcut foarte multe acțiuni la nivelul județului și am identificat foarte mulți conducători care din acest punct de vedere, încalcă legea, și care au fost bineînțeles sancționați, dar din păcate sunt astfel de probleme și vor sta mai departe în atenția noastră. Nu este foarte ușor să-l găsești pentru că pleacă cu microbuzul cu 5,6 persoane și știți care sunt motivațiile: „ Sunt rudele mele „, …„ sunt cunoștințele mele și le transport până la Ungheni fără bani”… Dar vom lua măsurile necesare și vom organiza astfel de controale, filtre pe principalele artere de circulație, inclusiv cu ceilalți factori care ne pot sprijini din acest punct de vedere. Vă mulțumesc.

D-l consilier Boloș: Am urmărit cu atenție materialul prezentat de dl. chestor Căbulea. Apreciem eforturile pe care le depuneți dvs. și instituția pe care o reprezentați. Eu aș face o referire la chestiunile legate de prevenirea și combaterea unor activități infracționale, și aș face referire la o chestiune ceva mai nouă și mai delicată, și anume: combaterea criminalității informatice. Sigur, eu lucrez într-un mediu cu foarte mulți tineri și cu foarte mulți care au preocupări în domeniul informatic și cred că această chestiune trebuie să o tratăm cu multă seriozitate, în sensul de a transmite acestora niște elemente legate atât de legislație cât și reguli de bună purtare, sigur mai ales în spiritul de prevenire și cred că e un aspect asupra căruia va trebui să colaborăm și să putem evita niște situații delicate pentru că foarte multe pornesc dintr-un spirit de frondă, dintr-un spirit de teribilism sau din alte motive. Dacă doriți, în acest domeniu, mă ofer să vă sprijin. Vă mulțumesc.

D-l chestor Căbulea: Vă mulțumesc și am reținut problema. Vreau să vă spun că noi avem ofițeri tineri, specializați care lucrează în acest domeniu, recrutați din surse externe și care au urmat cursuri de pregătire în acest domeniu și va fi nevoie să insistăm pe treaba aceasta pentru că sunt situații pe care le depistăm, iar tinerii motivează că nu cunosc legea și de asta este încălcată. Vă mulțumesc.

D-l consilier Pokorny: După cum a citit d-l vicepreședinte, președintele de ședință, eu am înaintat o propunere de amendament la acest Plan strategic. Este vorba de motocicliștii care cutreieră, în special bulevardele mari ale orașului, fără amortizor de sunet. Numeroși cetățeni m-au sesizat și se confundă permanent calitatea de consilier local cu cea de consilier județean, în orice caz, suntem locuitori ai municipiului și ne interesează. Eu, personal, am solicitat sprijinul și intervenția Poliției dar legislația nu prea ajută din câte am înțeles, privind acest lucru. În consecință, ca să dau prin propunerea mea o mână de ajutor, acest lucru, după opinia noastră se poate considera tulburarea liniștii publice. În consecință, dacă se cuprinde în acest Plan, în această formă, amendamentul, consider că există și un articol în Codul Penal în această privință și se poate curma deoarece noaptea, când, de exemplu, numai pe bulevardul acesta mare, fosta str. Lungă oamenii dorm cu ferestrele deschise în blocuri și vine câte o motocicletă la ora 1, 2 noaptea, care este o oră potrivită pentru că atunci nu este circulație și poate circula cu 200 km/oră. Se trezesc oamenii, și a doua zi merg obosiți la serviciu și asta se reperă permanent și pe toate bulevardele mari. Deci, în această privință eu vă rog, și am înțeles că a-ți primit și dvs. propunerea, să fie introdusă și aplicată drastic. Cum s-a putut în București curma această situație, consider că și noi putem pune cumva stavilă. Vă mulțumesc.

D-l chestor Căbulea: Noi cunoaștem acest aspect și am făcut numeroase operațiuni și controale și au fost identificați și sancționați chiar foarte mulți, inclusiv a fost folosit aparatul de detectare a vitezei. Ei pot fi încadrați în ceea ce privește conturbarea ordinii publice, respectiv la Legea nr.61/1991. Am reținut și o să discut cu colegii ca să aibă în atenție această problemă.

D-l consilier Poruțiu: Eu vreau să vă ridic, domnule comandant, și vă mulțumesc că sunteți prezent aici, o problemă punctuală. Întâmplător, locuiesc chiar în zonă și mă lovesc zilnic de această problemă, și mă refer la modul la care, la ora actuală, este rezolvată problema traficului și a parcărilor în zona Borsos Tamas, unde este și sediul Poliției. Știu că nu este o problemă care vă aparține integral și probabil că depășește puterea Poliției județene de a rezolva această situație. Dar în mod cert, pentru că de multe ori și paradoxal, oamenii legii, datorită faptului că trebuie să își parcheze și ei mașinile pentru că nu le pot duce pe bulevardul cetății, ajung ei înșiși să încalce legea, pentru că acolo sunt niște reglementări de circulație și sigur că încep discuții cu locatarii din zonă, chiar și conflicte verbale, ceea ce sigur nu face nici un fel cinste orașului nostru, vorbind în ansamblu. Nu știu, dar trebuie găsită o formulă, inclusiv prin achiziționarea unui imobil în zonă și transformarea în parking subteran pentru că sunt convins că și dvs. doriți la fel de mult să rezolvați această problemă. Repet, cred că este de competența, inclusiv a Ministerului Administrației și Internelor și competența Primăriei Tîrgu Mureș. Aveți nevoie și de sprijinul Consiliului Județean, dar v-aș ruga să aveți în vedere rezolvarea acestei situații, în special, și datorită faptului că este o zonă în centrul orașului, o zonă extraordinar de liniștită  și e păcat că este permanent perturbată de această situație. Vă mulțumesc.

D-l chestor Căbulea: Într-adevăr este o situație deosebită din acest punct de vedere și de aceasta am și făcut eforturi deosebite pentru a putea elibera cazierele pe loc la polițiile municipale și orășenești. Vreau să vă informez că pentru a elibera aceste caziere pe loc, nu a fost foarte simplu și suntem printre singurele județe din România care eliberăm și la polițiile municipale și orășenești. Pentru că se prezentau în fiecare zi între 400 și 600 de persoane pentru a-și lua cazierul. De asta am și pus  de la ora 9 programul pentru că dacă veneau înainte, de la ora 8, atunci colegii noștri care veneau la instituție nu găseau nici un loc de parcare. Se parchează în fața caselor de acolo, blochează accesul în curțile oamenilor, se parchează pe stânga sau pe dreapta, și zona de acolo a fost modernizată cu sprijinul consiliului local și vreau să vă spun că permanent iau legătura cu d-l primar  Florea și m-a înțeles ca să amenajăm acele străzi care erau în jur, acolo, din acest punct de vedere, dar sunt foarte multe efective care lucrează acolo și nu sunt zone de parcare și va trebui să găsim o soluție din acest punct de vedere. Colegii mei sunt de acord să plătească chiar o taxă pentru parcare, un abonament lunar sau anual.

Aceeași situație a fost și pe str. Kogălniceanu unde este sediul Poliției rutiere și de patru ani de când sunt aici, avem permanent sesizări de la locatarii din zonă. Am reușit în urmă cu un an și jumătate să găsim o locație în str. Podeni pentru a muta acolo Compartimentul de accidente ușoare de circulație, pentru că cetățenii care erau implicați în evenimente rutiere veneau cu echipajele și cu mașinile personale și le parcau acolo. Într-adevăr este o situație deosebită din acest punct de vedere dar vă informez că am fost nevoit să îi las să parcheze și în curtea instituției, nu chiar pe toți, o parte, în raport de funcțiile pe care le ocupă fiecare, că toți ar vrea să le parcheze în curte dar nu se poate pentru că trebuie să stea și celelalte echipaje ale instituției. Dar în viitor va fi o mare problemă.

D-l vicepreședinte Szabó. Vă mulțumesc. Dar nu aveți scăpare că foarte mulți dintre colegi vor să spună câte ceva. Să vă pună întrebări sau să aducă aprecieri la munca dvs.

D-l consilier Mora: Mulțumesc. D-le chestor îmi pare rău că nu am putut să ajung la evaluarea anului 2008 pe care ați avut-o la Inspectoratul de Poliție. Vă transmit pe această cale aprecierea efortului dvs. vis-a-vis de ceea ce ați făcut pentru județul Mureș. De asemenea, vreau să vă spun că sunt foarte multe lucruri de făcut în continuare. Una din treburile sensibile pe care eu le consider în acest moment, în continuare, în județul Mureș este numărul mare de accidente care se întâmplă pe drumurile naționale și nu numai. Ceea ce în schimb vreau să mai subliniez este că Poliția Română nu este singura de la care trebuie să așteptăm totul. Asta este motivul pentru care prin ATOP am încercat să implicăm absolut toate consiliile locale și consiliul județean și în acest sens aș aminti un proiect reușit care, datorită acestuia, la care s-a lucrat mai bine un an și jumătate și anume: suplimentarea combustibilului lunar al localităților, la nivelul consiliilor locale, a permis poliției să își desfășoare activitatea pe lună întreagă și să nu țină mașinile în curte. Pe de altă parte, d-l consilier Boloș a ridicat o problemă foarte importantă. Vreau să îl asigur pe d-l Boloș că în continuare, prevenția rămâne prioritară din punct de vedere al ATOP-ului și al Consiliului Județean pentru că toți banii pe care i-am orientat către Poliție sau către parteneriatul pe care îl avem cu Poliția sunt concentrate pe prevenție în primul rând. Pentru că dacă intrați pe probleme și mergeți în amănunțimea problemelor o să vedeți că prevenția întotdeauna va fi mult mai sănătoasă decât stilul de lucru pompieristic întotdeauna după eveniment.

Eu pe această cale v-aș ruga și rog toți consilierii județeni, colegii mei, ca și pentru anul 2009 să încercăm să sprijinim funcționarea ATOP-ului și programele ATOP-ului pentru a aloca din buget o sumă serioasă, deși, din păcate bugetul pe acest an este cum este, dar, în viitorul apropiat sper să reușim să alocăm niște bani, financiar vorbind, pentru proiectele de prevenție, atenție!, și repet acest lucru pentru a nu se înțelege că discutăm despre dotări sau alte chestiuni.

Eu vreau să vă mulțumesc încă o dată și să vă asigur că atât laudele cât și criticile le veți auzi de la noi și nu vom sta deoparte, ci, vom încerca să fim parte activă a soluționării problemelor. Mulțumesc.

D-l chestor Căbulea: Mulțumesc. Aș vrea să vă informez că peste o săptămână sau maxim două săptămâni, la nivelul județului, pentru că suntem într-o documentare încă din anul trecut, vom monta pe drumul european E 60 un număr de 7 camere video de supraveghere pe principalele artere de circulație, exact pentru a reduce evenimentele rutiere. Dvs. o să fiți invitați atunci când vom inaugura acest dispecerat împreună cu primarii din zonele unde vor fi aceste camere pentru că vrem să și mediatizăm prin presă pentru ca să știe fiecare unde sunt pentru că acesta este obiectivul nostru, ca urmare a identificării zonelor de risc. 

D-l vicepreședinte Szabó: D-le Căbulea vă mulțumim și vă dorim succese pe anul 2009. Veți avea întotdeauna în Consiliul Județean un sprijin. Mulțumim.

Având în vedere că a venit d-na președinte predau ștafeta să conducă lucrările ședinței.

 

6.  Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr.96 din 10 iulie 2008 privind aprobarea co-finanțării proiectului de extindere și dotare a Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Brâncovenești prin Programul Operațional Regional 2007-2013 Axa prioritară 3 -Îmbunătățirea infrastructurii sociale, Domeniul de intervenție 3.2- Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea și echiparea infrastructurii serviciilor sociale, cu completările ulterioare

 

D-na președinte Lokodi: Vă mulțumesc. Bună ziua pentru toți invitații noștri, doamnelor și domnilor consilieri, precum și mass-mediei. Mă iertați am fost la Sighișoara și acolo de la ora 12 era ședință de consiliu local și trebuia neapărat să discutăm cu consilierii de la Sighișoara privind master-planul deșeurilor și a trebuit să discutăm câteva probleme principiale pentru a putea merge mai departe anul acesta cu problema închiderii depozitelor istorice și încet-încet să garantez municipiului Sighișoara că acest efort pe care va trebui să-l facă, cu contribuția proprie pentru cele 2 alveole care vor fi în următorii 2 ani capabile să depoziteze deșeuri și va trebui să îi ajutăm și pe dânșii dar aceasta nu este tema ședinței noastre de astăzi așa că voi termina scurta mea prezentare privind scopul plecării mele de la începutul ședinței. Continuăm ședința.

Am înțeles că a rămas tot în regim de urgență solicitarea din partea Centrului de recuperare și reabilitare neropsihiatrică Brâncovenești. Rectificarea unei hotărâri a Consiliului Județean Mureș nr.96/2008 cu care am fost de acord cu indicatorii tehnico-financiari ai unui proiect care a fost depus și cu cofinanțarea acestui proiect pentru alte case, construirea altor case în care să iasă bolnavii din castelul Kemeny. Însă cei care au evaluat proiectul sunt de părere că este nevoie de o altă concepție cu privire la cofinanțare și la aprobarea cofinanțării, una mai precisă și în acest sens e nevoie să modificăm Hotărârea nr.96/2008 care a fost în felul următor:

„Se aprobă cofinanțarea proiectului pentru extinderea și dotarea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Brâncovenești”  și se solicită să se mai cuprindă expresia referitoare la aprobarea expresă a proiectului de finanțare de către Consiliul Județean. Păi dacă aprob cofinanțarea înseamnă că aprobi și proiectul de finanțare, dar dânșii solicită să mai trecem în hotărâre c㠄aprobăm proiectul de finanțare” și „aprobăm cofinanțarea proiectului de finanțare”. Apoi, după mine, să mă ierte cine ne-a cerut acest lucru, este plus-în-plus. Deci, în acest sens urmează să facem o rectificare în Hotărârea noastră nr.96 și nr.113 din 10 iulie, respectiv din 27 august 2008.

Proiectul nostru, în momentul de față sună în felul următor:

Art. I. Art.1 din Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr.96/10 iulie 2008 privind aprobarea co-finanțării proiectului de extindere și dotare a Centrului de Recuperare și reabilitare Neuropsihiatrică Brâncovenești prin Programul Operațional Regional 2007-2013 Axa prioritară 3- Îmbunătățirea infrastructurii sociale, Domeniul de intervenție 3.2 – Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea și echiparea infrastructurii serviciilor sociale, cu completările ulterioare, se modifică și va avea următorul conținut:

         „Art.1. (1)  Se aprobă proiectul cu titlul Extinderea și dotarea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Brâncovenești în valoare totală de 3.441.035 lei realizat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013 Axa prioritară 3 - Îmbunătățirea infrastructurii sociale, Domeniul de intervenție 3.2- Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea și echiparea infrastructurii serviciilor sociale.

         (2) Se aprobă cofinanțarea proiectului pentru extinderea și dotarea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Brâncovenești prin Programul Operațional Regional 2007-2013 Axa prioritară 3 - Îmbunătățirea infrastructurii sociale, Domeniul de intervenție 3.2- Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea și echiparea infrastructurii serviciilor sociale.

(3)  Contribuția Consiliului Județean Mureș, prin bugetul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, la realizarea proiectului este de 67.020 lei, din care 58.000 lei reprezintă 2 % din valoarea costurilor eligibile ale proiectului și 9.020 lei costuri neeligibile.

         (4) Consiliul Județean Mureș va asigura resursele financiare necesare implementării optime a proiectului în condițiile rambursării/ decontării ulterioare a cheltuielilor din instrumentele structurale, la care se adaugă orice alte cheltuieli conexe care pot apărea pe parcursul implementării proiectului și fără de care proiectul nu poate fi implementat".

         Este complex. Același lucru. Aprobăm proiectul în valoare de…. și cofinanțarea, după cum am concis noi prima dată. Cine este pentru modificarea art.1. ?

 

Art.1.  Se aprobă cu 31 voturi „pentru”,  2 nu au votat ( Borșan Doru, Pokorny Vasile).

Art.2. Se aprobă cu 31 voturi „pentru”,  2 nu au votat ( Borșan Doru, Pokorny Vasile).

Art.3. Se aprobă cu 31 voturi „pentru”,  2 nu au votat ( Borșan Doru, Pokorny Vasile).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”,  2 nu au votat ( Borșan Doru, Pokorny Vasile).

 

         D-na președinte Lokodi: D-l Pokorny nu votează pentru că e directorul care beneficiază. Trebuie să se abțină.

Domnilor vă mulțumesc frumos. Secretariatul la art.1, alin.2 o mică problemă. Să se corecteze.

     Trecem la ordinea de zi anunțată.

 

         7. Proiect de hotărâre privind acordul de preluare, fără plată, a bunurilor mobile din dotarea Complexului Parc, imobil situat în Tîrgu Mureș, str. Primăriei nr.2, preluat din domeniul privat al statului și administrarea Regiei „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat,” în domeniul public al județului Mureș și administrarea Consiliului Județean Mureș

 

La punctul 2 de pe ordinea de zi care privește acordul de preluare fără plată a bunurilor mobile din dotarea Complexului PARC, imobil situat în Tîrgu Mureș, str. Primăriei nr.2, preluat în domeniul public al județului Mureș și în administrarea Consiliului Județean Mureș din domeniul privat al statului și din administrarea Regiei „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”.

Proiectul nostru de hotărâre a fost discutat în Comisia juridică, în Comisia economică, în cea de servicii publice, și în cea de amenajarea teritoriului și toate au dat aviz favorabil.

Vă întreb dacă cineva dorește să ia cuvântul. Dacă nu, proiectul nostru de hotărâre are două articole.

 

Art.1.  Se aprobă cu 32 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru).

Art.2. Se aprobă cu 31 voturi „pentru”,  2 nu au votat ( Borșan Doru, Tatár Bela).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 32 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru).

 

 

         8. Proiect de hotărâre privind aprobarea actului adițional la contractul de cesiune încheiat între SC SURM SA, Consiliul Județean Mureș și Compania AQUASERV în baza HCJ nr.70/2008

 

Proiectul nostru a fost discutat de Comisia juridică, de Comisia economică, cea de servicii publice și cea de amenajarea teritoriului și toate au dat aviz favorabil.

Vă consult și vă întreb cineva dorește să ia cuvântul? Dacă nu, trecem la vot.

 

 

Art.1.  Se aprobă cu 32 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru).

Art.2. Se aprobă cu 32 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru).

Art.3. Se aprobă cu 32 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 32 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru).

 

     9. Proiect de hotărâre privind transmiterea dreptului de administrare asupra unor imobile ce aparțin domeniului public județean.

 

         Practic este vorba de transmiterea dreptului de administrare de la Spitalul Clinic Județean de Urgență a imobilelor care au fost scoase ca urmare a promovării Hotărârii de Guvern de separare a celor două spitale și anume, anul trecut noi am votat separarea celor două spitale în Spitalul Clinic Județean de Urgență și în Spitalul Clinic Județean. Acum și imobilele, conform secțiilor, urmează să fie scoase din administrarea Spitalului Clinic Județean de Urgență și să fie trecute în administrarea Spitalului Clinic Județean Mureș pentru că altfel, în luna februarie nu putem aproba bugetele celor două instituții. În acest interval de timp, având în vedere că noi trecem doar administrarea la cele două instituții, acestea vor trebui să procedeze la predare-primire pentru că sunt încă în curs și investiții, care trebuiau să fie finalizate sau cele care sunt în curs trebuie să fie încheiate, procese-verbale de predare-primire pentru ca să putem constitui bugetul pe anul 2009, altfel nu este posibil să prevedem un buget separat pentru cele două instituții.

 Proiectul nostru a fost discutat de Comisia juridică, de Comisia economică, cea de servicii publice, și cea de amenajarea teritoriului și avem aviz favorabil. Doar Comisia economico-financiară a avut patru voturi „pentru”, 2 abțineri și un vot „împotrivă”, dar, practic a trecut și la comisie proiectul de hotărâre.

D-l consilier Poruțiu: Așa cum am spus și în comisia de buget-finanțe, deci, având în vedere că este o problemă extraordinar de complexă, această separare a spitalelor și având în vedere că în ultimii 10 de ani de zile acest subiect a fost permanent discutat: separate spitalele/reunite spitalele, și de cele mai multe ori fără să se țină cont de ceea ce înseamnă decizia factorilor implicați profesional, și aici mă refer la UMF Tg Mureș, la Colegiul medicilor, la Primăria Tîrgu Mureș și de multe ori și Consiliul Județean Mureș. Rugămintea noastră este ca acest material, mai ales având în vedere faptul că am înțeles că în această săptămână va avea loc o întâlnire între Consiliul Județean, UMF cele două spitale, Primăria Tîrgu Mureș, precum și lideri politici ai județului Mureș, pentru a se stabili odată și definitiv care este soarta acestor spitale, chiar cu propunerea ca săptămâna viitoare să avem o ședință de Consiliu Județean în regim de urgență, special dedicată acestui subiect pentru că într-adevăr este un subiect foarte important, rugămintea mea este să amânăm acest material până pe săptămâna viitoare. Cunosc implicațiile, ceea ce înseamnă, oricum este un sfârșit de săptămână și nu se plătesc nici utilități, nici nu se blochează activitatea acestor spitale, dacă în decurs de o săptămână luăm această decizie, iar rugămintea mea este pentru a avea certitudinea că dezbatem acest subiect. Eu cred că este un subiect special pentru județul Mureș și am rugămintea să amânăm acest material.

D-na președinte Lokodi: Mulțumesc. Dacă dorește să mai ia cineva cuvântul? Sunt prezenți directorii de la cele două spitale, și directorul de la Spitalul de Urgență, și cel de la Spitalul Județean. Pe rând, vă rog frumos, spuneți dacă amânarea ar impieta activitatea dvs. în ceea ce privește faptul că noi am avut discuții, chiar și ieri, la Consiliul Județean, toți factorii de la cele două spitale au fost prezenți. Am dat și niște termene foarte precise. Pe luni să ne aduceți exact lista tuturor imobilelor, cu toate investițiile, într-un termen de o săptămână să încheiați procesul-verbal de predare-primire pentru ca în termen de 30 de zile de la luarea acestei decizii, care este practic o decizie doar în principiu în cea ce privește separarea imobilelor, exact respectând cele două hotărâri de guvern. Deci, nu Consiliul Județean este cel care împarte clădirile, Consiliul Județean doar ia act de împărțirea activității între cele două instituții iar noi, conform acestei împărțiri, spunem că o clădire aparține de Spitalul Județean de Urgență sau de Spitalul Județean.  Deci, practic, noi nu putem fi arbitri peste aceste două acte normative și în ce v-ar impieta în activitate, pentru că înțeleg că Policlinica nr.1 nu poate să fie preluată de către Spitalul Județean Mureș și să se înceapă acolo celelalte activități: pregătirea proiectelor pentru fonduri europene în vederea depunerii în cadrul Programului operațional-regional, unde sunt 13 milioane de euro și unde deja anul trecut trebuia să depunem proiecte pentru că vom avea posibilitatea ca pentru ambulatoriu de specialitate să facem niște investiții. Fiecare zi este o întârziere în depunerea proiectelor și nu avem încă persoana decizională, cine să poate fi tras la răspundere pentru nedepunerea proiectelor până ce nu împărțim imobilele, deci, vă întreb și vă consult dacă acceptați o amânare și, între timp, s-a anunțat și d-l consilier Mora.

D-l consilier Mora: Mulțumesc, doamna președinte. Discuția într-adevăr este extrem de complexă și eu aș încerca să aduc discuția la nivelul interesului și ordinii de zi a Consiliului Județean, de fapt. Faptul că colegul Poruțiu vorbea de o consultare mai largă  a zonei medicinii din Tîrgu Mureș, este extrem de corectă poziția și nu avem absolut nimic împotrivă acestei atitudini. În schimb, noi discutăm în acest moment de un lucru extrem de clar. Acum un an, când am aprobat în Consiliul Județean această structură nouă, a fost un vot în cadrul Consiliului Județean. În acest moment, astăzi, votăm de fapt, transferul dreptului de proprietate , pardon de administrare de la Spitalul Clinic de Urgență către Spitalul Clinic Județean și atunci discutăm de un drept de administrare care este dat unei entități, și din acest moment, din acea entitate s-a mai desprins o entitate care este Spitalul Clinic Județean Mureș. În momentul în care noi am mai votat această structură, acum un an de zile, astăzi, punem în discuție o nouă structură într-un loc în care nu ar trebui să se discute, nu aici. Strategiile privind împărțirea unui spital se fac la alt nivel și înțeleg perfect poziția colegului meu, e O.K., în schimb, rezultatul de astăzi sau de când am votat cele două structuri a fost rezultatul multor discuții, pe parcursul a mai multor luni, la care de multe ori am fost și eu prezent. S-a făcut foarte greu această separare. Împiedicarea funcționării Spitalului Clinic Județean Mureș datorită lipsei dreptului de administrare este destul de gravă și care are repercusiuni la nivelul populației a cetățeanului de rând, care merge pentru servicii, până la urmă, acolo. Categoric, există probleme în cadrul întregului sistem sanitar și nimeni nu spune că  nu sunt, în schimb, blocarea acestui punct este, repet, cu repercusiuni la nivelul cetățeanului care merge pentru servicii acolo. În acest sens foarte clar aș vrea și mă bucur că amândoi managerii de la spitale sunt aici să-și exprime și ei punctele de vedere pentru că sunt lucruri pe care noi sau mulți dintre noi nu le știm, vis-a-vis de concluzia la care s-a ajuns și acest proiect care este astăzi pe ordinea de zi este de foarte multe luni în discuție, și noi oricum am dat deja în administrarea Spitalului Clinic Județean de Urgență, în schimb cealaltă entitate nu va putea funcționa dacă nu are acest drept de administrare, stimate coleg. Vă mulțumesc.

D-na președinte Lokodi: Este clar. Dânșii, dacă în timp, sunt împiedicați și nu vor putea încheia între ei procesele-verbale de predare-primire nu vor putea funcționa, nu vor avea buget din partea Consiliului Județean și acesta are repercusiune asupra serviciilor medicale, asupra funcționării clinicilor, asupra funcționării serviciului ambulatoriu de specialitate și cred că cei care vor suferi vor fi cetățenii care vin în spital. Trebuie ca treaba aceasta să fie odată decisă. Nu mai putem, după părerea mea personală, să amânăm până la nesfârșit această problemă și discuțiile pe care le vom purta sâmbătă cu toți factorii de răspundere din acest județ, este cu privire la viitorul strategic al județului Mureș privind sănătatea, deci este o strategie de lungă durată și nu o problemă pentru anul 2009. Domnilor directori, dacă doriți să luați cuvântul, vă rog.

D-l manager Butuc: Doamna președinte, doamnelor și domnilor consilieri, sunt Ovidiu Butuc, managerul Spitalului de Urgență din Tîrgu Mureș și vreau să vă spun că așa cum bine s-a subliniat și de către d-na președinte și de către d-l consilier Mora, eu o problemă foarte gravă. Ea nu afectează Spitalul Clinic Județean de Urgență decât prin prisma bugetului și prin cea a ajutorului pe care Consiliul Județean poate să îl dea din punct de vedere tehnic și administrativ. Spitalul de Urgență poate să-și continue activitatea deoarece, conform Hotărârii de Guvern, Spitalul Clinic Județean de Urgență este cel care rămâne cu titulatura și cu datoriile vechiului spital, urmând ca noua entitate, Spitalul Clinic Județean Mureș, să pornească la drum de la zero. Dar, ca să poată pleca la drum de la zero, acest Spital Clinic Județean trebuie să încheie contractele cu Casa de Asigurări, după cum bine știți, mulți dintre dvs. contractele de servicii medicale cu Casa de Asigurări, se fac pe baza unor evaluări. Ei bine, în cadrul acestor evaluări, sunt necesare obținerea de contracte cu furnizorii de utilități publice. Fără astfel de contracte, Casa de Asigurări de Sănătate Mureș nu poate încheia contract cu Spitalul Județean Mureș și deci, nu poate finanța activitatea medicală care se desfășoară în această structură. Repet, din punct de vedere, atât tehnic, cât și administrativ, Spitalul Clinic Județean de Urgență are probleme numai cu banii pe care ar urma să-i primească de la Consiliul Județean având în vedere că nu suntem prinși în buget, dar atrag atenția asupra problemei pe care o are cealaltă unitate medicală, respectiv lipsa finanțării pentru acordarea serviciilor medicale, de urgență și spitalizare de zi și continuă pentru, că încă o dată repet, noua entitate trebuie să încheie contractul de prestări de servicii medicale cu Casa de Asigurări de Sănătate Mureș. Vă mulțumesc

D-l manager Silviu Morariu: Doamnelor și domnilor, există în acest moment o hotărâre de Guvern și un Ordin al ministrului sănătății privind desprinderea din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Mureș a Spitalului Clinic Județean. Spitalul Clinic Județean Mureș funcționează de la 1 septembrie. Eu nu am fost niciodată genul de om care să mă prind de dificultăți, le-am văzut ca pe o provocare și am încercat să trec peste ele fără să mă lamentez și fără să cer ajutor atunci când nu a fost cazul. Ceea ce vreau să vă supun atenției este faptul că eu, personal, dr. Silviu Morariu v-aș mulțumi dacă astăzi nu mi-ați da în administrare clădirile pentru că darea în administrare a clădirilor înseamnă responsabilități suplimentare pe care trebuie să ni le asumăm din momentul respectiv, iar unele dintre ele sunt chiar de domeniul penal. Din alt punct de vedere avem nevoie de această dare în administrare pentru a rezolva o serie de probleme de ordin administrativ. Noi nu avem posibilitate de a încheia contacte pentru utilități dar, din păcate, afectează și calitatea serviciilor medicale pentru că neavând în administrare aceste clădiri, noi nu putem interveni și investi în aceste clădiri. Noi suntem autorizați cu planul de conformare de către DSP Mureș iar aceste planuri de conformare trebuie să le realizăm într-un interval scurt de timp. Dacă cumva, în această săptămână care s-a propus spre amânare, se vine cu o soluție definitivă și irevocabilă și unanim acceptată privind viitorul sistemului sanitar mureșean, o săptămână nu cred că poate reprezenta un capăt de țară, dar, dacă această săptămână este într-adevăr o săptămână sau o dată finală la care putem …

D-na președinte Lokodi: Cine poate să vă garanteze?

D-l manager Morariu: Eu am spus dacă, intrăm în zona ipotezelor, pentru că situația nu este deloc roză din punct de vedere al infrastructurii spitalului Clinic Județean Mureș. Avem probleme mari, sunt probleme și aș aștepta o invitație din partea dvs. pentru a vă prezenta situația după 4, respectiv 5 luni de activitate, să vă spun unde suntem, ce am reușit să facem și care sunt proiectele noastre vis-a-vis de perioada imediat următoare. Repet, ca individ, vă mulțumesc dacă nu îmi dați în administrare, în schimb vă rog să evaluați dvs. implicațiile asupra calității serviciilor medicale pe care le oferim populației. Despre Spitalul Clinic Județean Mureș se poate discuta mult și se poate discuta mult și despre viitor, și despre utilitate și despre implicațiile chiar și economice și sociale a funcționării în continuare a spitalului respectiv. Vă mulțumesc.

D-l consilier Balogh Iosif: Mulțumesc d-na președinte, stimați colegi și stimați invitați. Salut și eu prezența managerilor de la viitoarele cele două spitale, respectiv Spitalul Clinic Județean de Urgență și Spitalul Clinic Județean Mureș. Eu am o problemă și o nedumerire. Ascultându-l pe d-l Butuc, normal că este de acord că fiecare ține la dreptatea și la partea lui, dacă îl ascultăm pe d-l Morariu și el are dreptate. Dar întrebarea mea este cum de a reușit să luxeze la ultimul examen singurul medic maghiar care făcea parte din această administrație, având în vedere că de bine, de rău Tîrgu-Mureș-ul este bine reprezentat, aproape 38%. Și a doua problemă, d-na președinte, este că nu știu din ce cauză, fiindcă știm că politic se schimbă acum atât directorii și managerii  și noi ne facem acum atâtea probleme ca să primească aceste două instituții în administrare aceste terenuri și aceste imobile. Știm foarte bine că dacă ar fi spitalele particulare nu s-ar pune aceste probleme și aș dori ca cât de curând, pentru că spitalele din țara noastră sunt ultimele vaci cu lapte care se mai pot mulge bine. Vă mulțumesc.

D-l consilier Pokorny Vasile: Vă mulțumesc. Intervenția anterioară a fost o specificare la domnul coleg Mora, este vorba de administrarea spitalelor și nu de  proprietatea lor. În ceea ce privește acest proiect de hotărâre, având în vedere complexitatea problemei și iată că și cei doi manageri au păreri oarecum divergente în această privință, pe de altă parte, în expunerea de motive nu figurează ceea ce a spus d-l director Morariu, problematica obținerii unor fonduri. Eu aș dori să ne clarificăm ideile și solicit să facem 5 minute pauză.

D-na președinte Lokodi: Domnilor, nu este vorba de fonduri în momentul de față. Este vorba de fonduri în viitor pentru care trebuiesc pregătite proiecte. Eu am spus, și nu d-l Morariu, că sunt fonduri pe Programul operațional regional, în momentul de față la dispoziția Regiunii 7 Centru de 13 milioane de euro, care trebuie să-și urmeze soarta. Fonduri naționale de asemenea, după aprobarea bugetului trebuie solicitate dar până atunci, până când să aprobăm noi bugetul, între dânșii trebuie să clarifice predarea-primirea care nu este o treabă nici de o săptămână, nici de o zi, sunt investiții în curs de care unul trebuie să se descarce iar celălalt trebuie să primească, inclusiv trebuie văzut dacă acele investiții erau din fondul bugetului sau din fonduri de la Ministerul Sănătății. Și vă rog frumos să nu ne desprindem de tema proiectului nostru de hotărâre, ci acesta consfințește deja un fapt împlinit și anume: cele două spitale sunt separate încă din luna septembrie, după cum zicea d-l Morariu, însă trebuie finalizată predarea și primirea, unul nu poate să predea și celălalt nu poate să primească până ce noi, organul decizional al județului, nu decidem darea în administrare. Proprietatea în ambele cazuri rămâne a județului, proprietatea rămâne a Consiliului Județean Mureș și dăm în administrare spațiile, conform hotărârilor de Guvern, entităților care lucrează acolo. Ce e așa de complicat ? De ce trebuie amânat? Haideți să presupunem că ceea ce a zis d-l Poruțiu, că cineva de la Guvernul nou al României se răzgândește, pentru că aici este cuiul lui Pepelea, se răzgândește și spune: „Nu două spitale județene, înapoi un spital județean de urgență”. Trebuie să vă spun că recomandările experților europeni sunt să nu existe niște mastodonți care sunt imposibil de condus și care sunt imposibil de gestionat. Deci dacă aceasta este o direcție strategică asta rămâne, iar ulterior, orice modificare poate fi făcută tot printr-o simplă hotărâre de a dvs. Dacă Guvernul, în urma strategiei sanitare decide să fie 5 entități, noi între cele 5 entități vom împărți imobilele. Care este problema ? Nu înțeleg. Vreodată am decis contra legii ? Nu. Dacă se va face un spital municipal, domnilor, atunci noi vom ceda imobilul care trece la spitalul județean, activitatea din imobilul respectiv, municipiului, pentru că nu avem altă cale. Haideți să nu ne blocăm că nu are nici un sens. Absolut nici unul. Discuțiile de sâmbătă nu privesc activitatea celor două spitale ci privesc, dacă este necesar pentru județul Mureș sau nu este necesar pentru județul Mureș, un spital regional. Dacă dorim sau nu să păstrăm județul Mureș, ca județul cel mai important și la nivel național cu activitatea de servicii de sănătate pentru că aici nu sunt tratați doar bolnavii din Tîrgu Mureș sau din județul Mureș. Aici vin bolnavi din toată țara și brand-ul județului Mureș era sănătatea încă din anii 50. Începem însă să scăpăm și alții vin puternic din spate și noi aici între noi reușim să pierdem copilul aruncând apa în care am îmbăiat copilul.

D-l consilier Poruțiu: D-na președinte, aș vrea să fac o mică corecție, procedural. Nu am afirmat niciodată aici care va fi strategia Guvernului pentru că mi-ați pus în gură niște vorbe pe care nu le-am spus și nu am afirmat nimic despre care va fi strategia Guvernului vis-a-vis de cele două spitale, dar aici, în luările de cuvânt care au fost, a apărut la un moment dat o expresie care îmi spune că am avut dreptate când am cerut amânarea. Transferul proprietății între cele două spitale are implicații administrative și inclusiv penale. Nu am spus-o eu și tocmai pentru chestia asta aș vrea să mai stăm o săptămână, să ne lămurim despre ce este vorba.

D-na președinte Lokodi: Domnilor, eu cred că aceste probleme, dacă se lămuresc, nu impietează asupra situației de astăzi. Obligația președintelui este să supună la vot din moment ce ordinea de zi de astăzi a fost votată. Vă rog frumos să votați, punct cu punct, fiecare având responsabilitatea de consilier județean față de populația acestui județ. Înainte să trec însă la vot, am să vă anunț o veste pentru mine cel puțin nu numai îmbucurătoare, dar este, dacă se poate spune așa: „ Am învins!”  Acum s-a sunat de la București, unde, în cadrul ședinței de la minister a fost aprobat Masper-planul județului Mureș pentru gestionarea deșeurilor. În cadrul master-planului, județul Mureș urmează să depună proiectul la Bruxelles pentru o finanțare de 40 de milioane de euro. În cadrul proiectului s-a aprobat construirea la Tîrgu-Mureș, la depozitul regional a unei stații de tratare mecano-biologică, lucru fantastic, prin care vom reuși să rezolvăm problemele gestionării deșeurilor pe următorii 25-30 de ani pentru că din 2016 județul Mureș trebuie să reducă cantitatea de deșeuri depozitate în depozit cu 65%. Fără o stație de tratare nu era posibil. Asta este un lucru mare.

D-l Silviu Morariu: Aș avea o problemă, dacă îmi permiteți. Spitalul Clinic Județean Mureș a cerut dreptul de administrare și începând cu luna octombrie am depus demersurile către Consiliul Județean. Noi nu ne-am referit la faptul ca să nu primim acest drept de administrare. A doua problemă. În momentul în care am făcut referire la  caracterul penal și aș vrea să existe o clarificare foarte certă, este legată de funcționarea anumitor entități în cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, de care ne lovim. Sunt anumite instalații, anumite lucruri care trebuie reglementate extrem de repede, iar în momentul în care eu nu am clădirea în administrare, eu nu răspund de acel pas de a intra în legalitate. Pentru că se vorbește despre proiecte aș vrea să vă informez că avem și noi o serie de proiecte, avem o secție de îngrijiri paleative, suntem după știința mea, al doilea județ din România care, prin ordinul ministrului, i-a fost alocată astfel de secție, dar și acolo trebuie investit ori eu nu pot să investesc atâta timp cât nu am dreptul de administrare. Suntem un centru medical în care creăm în mod public un centru pentru cancerul de sân dar avem nevoie de dreptul de administrare pentru a putea investi în aceste probleme. Eu la aceasta m-am referit în acest moment.

     D-na președinte Lokodi: Mulțumesc. Deci domnilor consilieri, supun la vot proiectul nostru de hotărâre privind transmiterea dreptului de administrare asupra unor imobile ce aparțin domeniului public județean.

 

Art.1.  Se aprobă cu 22 voturi  „pentru”,  9 abțineri (Boloș Vasile, Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Filimon Vasile, Giurgea Tiberiu, Pop Ioan, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim), 2 nu au votat ( Borșan Doru, Moldovan Teofil).

 

Art.2. Se aprobă cu 22 voturi  „pentru”,  10 abțineri (Boloș Vasile, Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Filimon Vasile, Giurgea Tiberiu, Moldovan Teofil, Pop Ioan, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim), 1 nu a votat ( Borșan Doru).

 

Art.3. Se aprobă cu 22 voturi  „pentru”,  10 abțineri (Boloș Vasile, Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Filimon Vasile, Giurgea Tiberiu, Moldovan Teofil, Pop Ioan, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim), 1 nu a votat ( Borșan Doru).

 

Hotărârea în întregime se aprobă cu 22 voturi „pentru”,  10 abțineri (Boloș Vasile, Cioban Cristian, Ferenț Tiberiu, Filimon Vasile, Giurgea Tiberiu, Moldovan Teofil, Pop Ioan, Poruțiu Mihail, Schwartz Ladislau, Seracu Ieronim), 1 nu a votat ( Borșan Doru).

 

 

 

          10. Proiect de hotărâre privind darea în folosință gratuită a unor spații din imobilul ce aparține domeniului public județean, situat în Tîrgu Mureș, P-ța Mărășești nr.13

 

         D-na președinte Lokodi: Proiectul nostru de hotărâre a fost discutat în comisia juridică, cea economico-financiară, cea de servicii publice și în comisia de urbanism, toate avizând în mod favorabil acest proiect. Este prezentă și d-na director din partea Crucii Roșii din România - filiala Mureș și este vorba de un spațiu de 54 de m.p. și darea lui în folosință gratuită până ce dânșii vor putea găsi un spațiu pentru activitatea lor din cauză că spațiul în care au funcționat a fost restituit fostului proprietar.

         Dacă nu dorește să ia nimeni cuvântul supun la vot.

 

Art.1.  Se aprobă cu 32 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru).

Art.2.  Se aprobă cu 31 voturi „pentru”,  2 nu a votat ( Borșan Doru, Moldovan Teofil).

Art.3. Se aprobă cu 32 voturi „pentru”,  1 nu a votat ( Borșan Doru).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, o abținere ( Poruțiu Mihail ),  1 nu a votat ( Borșan Doru).

 

         11. Proiect de hotărâre privind aprobarea contractului de delegarea gestiunii serviciului de apă și canalizare.

          D-na președinte Lokodi: Proiectul de hotărâre a fost discutat în Comisia juridică, economică, cea de servicii publice și a fost avizat favorabil.

         Dorește cineva să ia cuvântul ? Supun la vot.

 

Art.1.  Se aprobă cu 31 voturi „pentru”,  o abținere ( Moldovan Teofil), 1 nu a votat (Borșan Doru).

Art.2.  Se aprobă cu 31 voturi „pentru”, o abținere ( Moldovan Teofil), 1 nu a votat (Borșan Doru).

Art.3. Se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  o abținere ( Moldovan Teofil), 2 nu au votat (Borșan Doru, Ferenț Tiberiu).

Art.4.  Se aprobă cu 31 voturi „pentru”,   o abținere ( Moldovan Teofil), 1 nu a votat (Borșan Doru).

Art.5.  Se aprobă cu 31 voturi „pentru”,   o abținere ( Moldovan Teofil), 1 nu a votat (Borșan Doru).

Art.6. Se aprobă cu 30 voturi „pentru”,   o abținere ( Moldovan Teofil), 2 nu au votat (Borșan Doru, Tatar Bela).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, o abținere ( Moldovan Teofil ),  2 nu au votat ( Borșan Doru, Tatar Bela).

 

12. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean nr. 74/2008.

 

     D-na președinte Lokodi: Se referă la taxe și tarife locale, datorate județului Mureș în anul 2008, care se completează.  Se referă la acea taxă de Salvamont care, ulterior, s-a constatat că nu se referă la întreg teritoriul județului Mureș ci numai acolo unde acest serviciu este asigurat, unde administrațiile și persoanele care sunt obligate să plătească, beneficiază.

     Dorește cineva să ia cuvântul ? Supun la vot.

 

Art.1.  Se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  3 nu au votat ( Borșan Doru, Szalkay Iosif și Cioban Cristian).

Art.2.  Se aprobă cu 31 voturi „pentru”,  2 nu a votat ( Borșan Doru, Cioban Cristian).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 nu au votat ( Borșan Doru, Cioban Cristian și Szabo Arpad).

 

 

         13. Proiect de hotărâre privind aprobarea aderării județului Mureș la Asociația Microregional㠄Valea Nirajului – Nyárádmente”.

 

  D-na președinte Lokodi: Proiectul de hotărâre a fost discutat în Comisia juridică, economico-financiară, cea de amenajarea teritoriului, cea de servicii publice și a fost avizat favorabil.

          D-l consilier Mora: Da, s-a aprobat fără probleme. În schimb, un singur lucru vreau, să fac amendament pe care l-am făcut și în comisie d-na președinte, și cred că d-na Ioana a consemnat și am spus și atunci faptul că Consiliul Județean trebuie să facă parte din toate asociațiile la nivelul acestor microregiuni. În schimb, aș vrea să instituim un principiu de lucru, la nivelul cofinanțării, și, am propus în cadrul comisiei de buget-finanțe, să stabilim o formulă clară de cofinanțare la nivelul Consiliului Județean pentru ca să nu existe discuții de ce la anumite asociații dăm mai mult și de ce la altele mai puțin. Și atunci principiul sau, dacă vreți, factorul după care vom face calculul să fie legat de populație până la urmă, la populația arondată, fie că e asociație sau nu, să fie un factor după care să calculăm cofinanțarea Consiliului Județean pentru ca să nu fie discrepanțe între finanțări între asociații și să nu se zică, că acea asociație a fost finanțată mai mult decât cealaltă asociație care e în altă zonă. Deci aș vrea să fie un principiu clar, pe număr de populație, care să reglementeze cofinanțarea Consiliului Județean. Vă mulțumesc.

D-na președinte Lokodi. Să mă ajute cineva din executiv, dar eu știu că așa se și întâmplă. Sumele diferă pentru că unele microregiuni sunt mai mari sau mai mici dar așa se întâmplă.

D-l director Bartha: Așa cum sunt aprobate în Statutul Asociației, în general s-a luat după numărul populației, dar trebuie revăzut fiindcă s-ar putea să fie unele asociații care au aprobat în Statutul lor modul de cotizare și aici s-ar putea să fie o diferență.

D-na președinte Lokodi: Mă oblig ca până la ședința viitoare să verificăm și să calculăm la fiecare asociație care este contribuția și o vom aduce la nivel, o sumă calculată la numărul populației.

D-l consilier Poruțiu. Tot ca o idee pe care am avut-o în comisie și aș vrea să o ridic pentru a deveni nivel de regulă. Rugămintea mea este ca să aveți în vedere ca la încheierea fiecărui exercițiu financiar, prin grija reprezentanților noștri în asociație, să primim, noi consilierii, o informare, probabil chiar de anul acesta, o execuție a tot ceea ce înseamnă contul acestor asociații, având în vedere că și noi contribuim cu bani acolo dar și pentru a avea certitudinea cum au fost cheltuiți banii.

D-na președinte Lokodi: Este și normal, dar, de altfel eu așa știu că primim rapoarte dar vă rog frumos cei de la economic să faceți o adresă expresă la fiecare microregiune ca să ne trimită un raport și nu numai la finele anului, ci semestrial, privind activitatea dânșilor pentru ca să putem să urmărim.

Și aici, la art.4 se pune problema să alegem un reprezentant și vă rog frumos să vă gândiți, până ajungem la punctul 4 cine să fie reprezentat pe Valea Nirajului.

D-l consilier Balogh: Aș dori să nominalizez un reprezentant sau numai la punctul 4 ?.

D-na președinte Lokodi: La punctul 4 pentru ca să aveți timp de gândire.

 

Art.1.  Se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  3 nu au votat (Borșan Doru, Ferenț Tiberiu și Cioban Cristian).

Art.2.  Se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Borșan Doru și Cioban Cristian).

Art.3.  Se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  3 nu au votat (Borșan Doru, Pop Ioan și Cioban Cristian).

 

D-na președinte Lokodi: Rog propuneri pentru persoana care să fie împuternicită să reprezinte Consiliul Județean Mureș în Adunarea Generală.

D-l consilier Balogh: Mai bine mai repede decât niciodată. Eu aș dori să propun din partea fracțiunii UDMR pe dl vicepreședinte Szabó Árpád. Mulțumesc.

D-na președinte Lokodi: Alte propuneri? Nu sunt.

Atunci art.4. va avea următorul conținut. „ Se împuternicește dl. Szabo Arpad să reprezint județul Mureș în Adunarea Generală a Asociației „ Microregiunea Valea Nirajului- Nyárádmente”.

 

Art.4.  Se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Borșan Doru și Cioban Cristian). Art.5.  Se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Borșan Doru și Cioban Cristian). Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Borșan Doru și Cioban Cristian).

 

14. Proiect de hotărâre privind utilizarea, în anul 2009,  a fondului de rulment constituit la 31 decembrie 2008.

 

D-na președinte Lokodi: Proiectul de hotărâre a fost discutat în Comisia economică, în cea juridică și în comisia de amenajarea teritoriului. De la discuțiile purtate de către dvs. cu specialiștii noștri am reușit în cursul zilei de ieri să clarificăm de ce sumă are nevoie Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș pentru a începe activitatea în primul semestru. În acest sens, vă fac o precizare printr-o notă sosită astăzi. Pentru ca Aeroportul să poate funcționa și să-și continue investițiile începute, are nevoie de o sumă de 1.465.000, deci 14 miliarde de lei vechi, pe trimestru I. Această sumă va fi cuprinsă în materialul pe care vi l-am pus spre dezbatere, la anexe, și în acest sens vă consult. Dacă cineva mai dorește să facă vreo precizare sau putem trece la vot.

 

Art.1.  Se aprobă cu 29 voturi „pentru”,  4 nu au votat (Borșan Doru, Tatar Bela, Pop Ioan și Cioban Cristian).

Art.2.  Se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 nu au votat (Borșan Doru, Tatar Bela și Cioban Cristian).

Art.3.  Se aprobă cu 29 voturi „pentru”,  4 nu au votat (Borșan Doru,  Tatar Bela, Pop Ioan și Cioban Cristian).

Art.4.  Se aprobă cu 29 voturi „pentru”, 4 nu au votat (Borșan Doru, Tatar Bela, Kakasi

Alexandru și Cioban Cristian).

Art.5.  Se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 nu au votat (Borșan Doru, Tatar Bela și Cioban

Cristian).

Art.6. Se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 nu au votat (Borșan Doru, Tatar Bela  și Cioban

Cristian).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 nu au votat (Borșan Doru,

Tatar Bela și Cioban Cristian).

 

 

15. Proiect de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar pentru un beneficiar din instituțiile de asistență socială și protecția copilului subordonate Consiliului Județean Mureș și în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

 

D-na președinte Lokodi: Proiectul a fost discutat de Comisia economico-financiară, de comisia juridică și comisia socială, toate avizând în mod favorabil.  Dacă dorește să ia cineva cuvântul ? Dacă nu, trecem la vot.

 

Art.1.  Se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  3 nu au votat (Borșan Doru, Tatar Bela și Cioban Cristian).

Art.2.  Se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  3 nu au votat (Borșan Doru, Tatar Bela și Cioban Cristian).

Art.3. Se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  3 nu au votat (Borșan Doru,  Tatar Bela și Cioban Cristian).

Art.4.  Se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  3 nu au votat (Borșan Doru, Tatar Bela și

Cioban Cristian).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 30 voturi „pentru”, 3 nu au votat (Borșan Doru,

Tatar Bela și Cioban Cristian).

 

 

16. Proiect de hotărâre privind aprobarea cooperării între Consiliul Județean Mureș și Asociația Studenților Maghiari Mureș în vederea organizării celei de-a 16-a ediții a Sesiunii Științifice Studențești

 

D-na președinte Lokodi: Proiectul a fost discutat de Comisia juridică care a făcut următoarea obiecțiune: „Stabilirea clară a obligativității : 1 expunerea la locuri vizibile a materialelor de promovare a Consiliului Județean și 2. Promovarea parteneriatului cu Consiliul Județean.

Rog frumos Secretariatul să fie inclus „ să se expună în locuri vizibile”, dar am și dispus să avem două bannere stative care, tot timpul, la toate evenimentele la care suntem parteneri să stea pe lângă podium și să se vadă că acel eveniment este sprijinit de către Consiliul Județean Mureș. Să fie inclus și „ promovarea parteneriatului cu Consiliul Județean”. Aceste două lucruri să fie incluse în contractul de parteneriat.

Dacă dorește să ia cineva cuvântul ? Dacă nu, trecem la vot.

 

Art.1.  Se aprobă cu 28 voturi „pentru”,  5 nu au votat (Borșan Doru, Ferenț Tiberiu, Szabo Arpad și Cioban Cristian).

Art.2.  Se aprobă cu 31 voturi „pentru”,  2 nu au votat (Borșan Doru și Cioban Cristian).

Art.3. Se aprobă cu 31 voturi „pentru”,  2 nu au votat (Borșan Doru și Cioban Cristian).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Borșan Doru  și

Cioban Cristian).

 

17. Proiect de hotărâre privind transformarea unor funcții publice de execuție din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Mureș

 

D-na președinte Lokodi: proiectul acesta este ca urmare a faptului îmbucurător ca foarte mulți colegi de-ai noștri, pe parcursul anilor, au urmat cursurile unor facultăți și au devenit licențiați în diferite domenii, legate strâns de administrația publică a județului.  

Proiectul a fost discutat de Comisia economico-financiară și de comisia juridică , toate avizând în mod favorabil.  Dacă dorește să ia cineva cuvântul ? Dacă nu trecem la vot.

Art.1.  Se aprobă cu 31 voturi „pentru”,  2 nu au votat (Borșan Doru și Cioban Cristian).

Art.2.  Se aprobă cu 31 voturi „pentru”,  2 nu au votat (Borșan Doru și Cioban Cristian).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Borșan Doru  și

Cioban Cristian).

 

 18. Proiect de hotărâre privind modificarea arondării actuale a două localități la un nou serviciu public comunitar de evidență a persoanelor

 

D-na președinte Lokodi: Este vorba în mod concret de Sărmașu, unde mâine se va deschide Serviciul de Evidență a Populației, la ora 12. Deci, vă rog domnilor consilieri, invitația este lansată din partea Primăriei Sărmașu, cine are timp și dorește să participe, pentru că este important pentru Primăria Sărmașu să aibă un astfel de serviciu, să mergeți până acolo, sau să ne spuneți să vă punem la dispoziție microbuzul pentru a merge acolo. Consiliul Județean, prin d-l vicepreședinte Chirteș, va participa, dar dacă dvs. doriți mai mulți să mergeți acolo mergem cu microbuzul și facem un singur transport. După ședință să ne comunicați. Cu aceste precizări, vă întreb dacă dorește cineva să ia cuvântul? Dacă nu trecem la vot. 

 

Art.1.  Se aprobă cu 31 voturi „pentru”,  2 nu au votat (Borșan Doru și Cioban Cristian).

Art.2.  Se aprobă cu 30 voturi „pentru”,  3 nu au votat (Borșan Doru, Moldovan Teofil și Cioban Cristian).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Borșan Doru  și

Cioban Cristian).

 

19. Proiect de hotărâre privind aprobarea avizelor date de Comisia de amenajarea teritoriului și de urbanism de pe lângă Consiliul Județean Mureș

 

D-na președinte Lokodi: A fost discutat în comisia juridică, și în cea de amenajarea teritoriului.

Vă supun la vot proiectul.

 

Art.1.  Se aprobă cu 31 voturi „pentru”,  2 nu au votat (Borșan Doru și Cioban Cristian).

Art.2.  Se aprobă cu 31 voturi „pentru”,  2 nu au votat (Borșan Dorul și Cioban Cristian).

Art.3. Se aprobă cu 31 voturi „pentru”,  2 nu au votat (Borșan Dorul și Cioban Cristian).

Hotărârea în întregime se aprobă cu 31 voturi „pentru”, 2 nu au votat (Borșan Doru  și

Cioban Cristian).

 

 D-na președinte Lokodi. Eu vă mulțumesc frumos domnilor consilieri pentru munca desfășurată astăzi și dau posibilitate la diverse.

D-l consilier Poruțiu: Am primit un material și l-am studiat. Nu știu dacă l-ați primit și dvs., vis-a-vis de inițiativa a 5 primării din zona de câmpie pentru a deschide un punct SMURD în zonă. E vorba de primăria: Sînpetru, Șincai, Crăiești, Ceuaș și Pogăceaua, împreună cu Primăria Rîciu. Rugămintea mea este, pentru că are niște implicații financiare, cu permisiunea dvs., Serviciul economic în momentul în care va pregăti bugetul pe anul acesta să aibă în vedere acest material pentru că este foarte important.

O a doua problemă, nu știu dacă se datorează faptului că am scăpat de sub o influență negativă sau nu, dar am constatat că astăzi, d-l consilier Balogh a vorbit mai mult decât de la începutul mandatului. 

A treia problemă este o informație pe care voiam să v-o dau este că, începând de astăzi, județul Mureș are un nou prefect în persoana lui Marius Pașcan.

D-na președinte Lokodi: Bravo. Felicitări pentru d-l Marius Pașcan și îi dorim o activitate fructuoasă cu succese.

D-l consilier Boloș: Eu am două chestiuni asupra cărora aș dori să fac foarte scurte referiri. Una dintre ele este o constatare pozitivă, aș spune eu, și cel puțin așa o apreciez. M-am uitat pe documentele cu care s-a solicitat sprijinul din partea Crucii Roșii, era 28 noiembrie și astăzi suntem în 29 ianuarie, deci în 60 de zile, problema a primit o rezolvare finală ceea ce înseamnă că executivul s-a preocupat în rezolvarea unei chestiuni care este importantă pentru comunitate.  E un lucru pozitiv.

A doua chestiune, eu am consultat Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Județean Mureș pentru că pe mine mă interesează mai multe chestiuni, și după părerea mea nu știu dacă nu ar trebui reactualizat pentru că este depășit de legislația în vigoare în acest moment și probabil că este consultat și de alte centre.

D-na președinte Lokodi: Îl pregătim așa cum pregătim și alte materiale legate de funcționarea Consiliului Județean pentru a fi discutate.

Să știți că am primit în noiembrie materialul și e adevărat că au trecut 60 de zile, dar până ce am găsit locația cu d-na director, a trecut timp. Vreau să vă spun că, cu oricât de mare bunăvoință, din păcate, timpul în administrație trece repede și asta e problema noastră.

D-l consilier Mora: Am ridicat într-o ședință anterioară o chestiune pe care ați constatat-o și dvs. că ar fi importantă și poate că ar fi momentul să se și producă, și anume, să formăm acele comisii și reprezentanți ai fiecărui partid pentru negocierea și discutarea contractelor de management la fiecare instituție, și rugămintea mea către executiv ar fi să facă această propunere și să ceară partidelor să își numească reprezentanții pentru a numi, negocia și discuta, în cadrul fiecărei instituții care ține de Consiliul Județean, lucrurile care pot să îmbunătățească activitatea, care după cum am spus și data trecută orizontul nu e prea roz vis-a-vis de partea de buget și atunci e foarte important să facem economii peste tot unde se poate și noi așteptăm această invitație pentru ca realmente să ne putem așeza și să vedem ce putem face și vis-a-vis de gradul de autofinanțare al acestor instituții. Haideți să nu uităm, să consemnăm și în perioada următoare, până ce apare bugetul de stat, să încercăm să ne așezăm și să vedem ce putem face mai bine în acest sens.

D-na președinte Lokodi: Deci, da este o problemă. Eu mai bine aș fi acceptat să veniți și să spuneți dvs. cam în ce domeniu ați dori să lucrați. Avem Aeroportul, Teatrul de păpuși, cele 10 instituții culturale, asta este în momentul de față în subordinea Consiliului Județean Mureș și aici avem contacte de management. Deci, având în vedere că mai multe activități sunt culturale decât economice, care sunt numai la Aeroport, haideți domniilor și veniți alături de noi și sunteți bine veniți pentru că avem numeroase probleme. Acum a plecat Aeroportul, dar 4 săptămâni ne-am chinuit să ajungem la rezultatul de astăzi, să știm că au nevoie de 14 miliarde de lei. Chiar aș dori să fiți alături de noi când avem asemenea probleme grele. E foarte greu câteodată cu unii să reușești să vezi în mod clar ce este mai prioritar. Să nu vă spun că instituțiile culturale au avut o întâlnire cu d-l vicepreședinte Szabo în luna ianuarie pentru a face cunoștință, un fel de socializare și am cerut atunci să facă un buget real. Să vă spun că au venit cu sume de trei ori mai mari decât bugetul Consiliului Județean ?  A trebuit să stăm cu fiecare și să spunem:” asta nu, asta nu, asta da, dar nu atât”, adică ce să vă spun, aici e foarte mult de lucru până ce materialele ajung în fața dvs. și eu nu mă supăr dacă cineva spune: „ D-na președinte eu vreau să am o continuitate la Aeroport, cred că doresc să văd tot ce se întâmplă la Aeroport”. Dacă vine un economist puternic să vadă ce se întâmplă acolo, eu spun „ Bine ați venit!” Haideți alături de noi și ne ajutați. Dar să știți că asta înseamnă că mergeți la ședințe, să urmăriți investițiile și sunt de acord să facem comisii, dar atunci acestea trebuie să meargă de au timp, de nu. 

D-l consilier Pokorny: Apropo de comisii. Comisiile acelea care ne-au vizitat instituția au fost doar două persoane pentru că alții nu au avut vreme. Eu aș dori să vorbesc, și îmi pare rău că presa a plecat, despre fondul de rulment al județului Mureș, cele 62 de milioane de lei care au fost împărțite egal între plățile la investițiile care sunt derulate și cealaltă parte, salariile personalului din instituțiile subordonare Consiliului Județean. Acest lucru este deosebit de important pentru că vedem în fiecare zi în ce situație se află instituțiile din toată țara și merită să spunem un cuvânt de laudă Consiliului Județean și Compartimentului financiar condus de d-l director Bartha și de d-na Tcaciuc, care iată, printr-o gospodărire bună și este și meritul dvs. d-na președinte, după atâta ceartă, că avem salarii și ar merita să fie trecut în fiecare ziar acest lucru și presa să menționeze că acești oameni, cel puțin 3 luni de zile, indiferent de ce se întâmplă cu bugetul țării, au salariu și au cheltuieli, iar cei care lucrează la firmele care sunt incluse în investiții în derulare și aceia vor avea salariu. Este ultimul lucru care interesează poate pe unii, dar este un lucru deosebit de important.

D-l consilier Giurgea: Mulțumesc. Noi am mai făcut mai multe analize în cursul anului cu Aeroportul. Vreau să vă spun ca o paranteză după discuțiile din comisii, eu i-am luat foarte tare pe cei doi reprezentați de vârf ai Aeroportului și am spus „oameni buni,” exact într-un asemenea mod plastic așa cum am zis în ședință și nu îmi permit să o fac în plen, dar, sigur în mod constructiv am folosit acei termeni la adresa lor și știți ce mi-au spus? Că nu e adevărat. Că invers e, că s-a tergiversat și li s-au pus chiar contre, nu de dvs. ci invers, i-au abordat în solicitările lor, dl Bartha. Dar sigur că poate adevărul e undeva la mijloc, dar trecem peste chestiunea asta și eu cred că ar fi bine să facem o analiză și știți că a fost una făcută, care era foarte dură, anul trecut dacă nu mă înșel sau acum 2 ani cu tot ceea ce înseamnă activitatea Aeroportului și de ce nu, putem face și o dezbatere publică în cadrul oficial la Consiliul Județean vis-a-vis, de exemplu, de activitatea de la Aeroport, dar nu numai pentru că avem atâtea instituții. Acum vis-a-vis de solicitări, pot să fac o glumă, vis-a-vis de un partid la care eu țin foarte mult și îl respect și copiez mult din scenariul de abordare politic. Și dumnealor întotdeauna cer dublu, directorii de la instituții, pentru ca să primească măcar jumătate. Dar totuși revenim și vorbim foarte serios eu cred că unii dintre dumnealor au și o doză de iresponsabilitate, adică ce înseamnă din punctul meu de vedere iresponsabilitate vis-a-vis de un buget. Este” teza de doctorat pe 2009” a directorului, a managerului pentru că știm că au contracte de management și vis-a-vis de acest contract de management,  când managerul vine cu ceva cu care pur și simplu te sfidează și te și supără.

D-na  președinte Lokodi: Eu nu am spus asta.

D-l consilier Giurgea: Nu, nu, o spun eu.

 

D-na președinte Lokodi: Eu am spus că au venit cu un buget de trei ori mai mare pentru că asta le e necesitatea. Eu nu am spus că și-au bătut joc.

D-l consilier Giurgea: D-na președinte, unii dintre manageri, și nu generalizez, din nefericire sau din fericire pentru dumnealor, am văzut și eu vreo două proiecte așa zise de buget, și nu vă supărați că nu le dau nume din respect pentru instituție, în primul rând, dar, sigur încă am un respect, dându-le o șansă în sensul acesta  pentru manageri în sine. Deci nu se poate. Vii cu un proiect de buget a unei instituții, reprezentând de fapt o armată de oameni în spate, așa la trei mișcări. Nu e nici o problemă dacă în decursul unor ani, unii dintre ei, chiar mulți au petrecut la cârma conducerii instituției respective, încă nu știu să facă un buget sau să îl citească, dar are specialiști. Orice instituție are un contabil sau un contabil-șef sau director economic. Ia să vedem și să discutăm un pic cu acești domni directori care, iar o spun, pentru că eu sunt și am fost întotdeauna privat, primesc banii, de multe ori foarte ușor de la instituția Consiliului Județean sau direct de la bugetul României, pe când alții, noi privații, muncim de ne sar ochii să alimentăm conturile. Nu înseamnă oare, și iertați-mă încă o dată că o spun, a fi din partea unora, așa o semi bătaie de joc la adresa dvs. și a noastră, prin prezentarea unui asemenea proiect de buget ? Îmi pare rău că nu sunt aici, dar le transmit pe această cale și este înregistrată depoziția mea și vă rog și îi rog, în același timp, pe dumnealor, să fie mult mai atenți și responsabili în anul care vine sau în perioada care vine. Mulțumesc.

D-na președinte Lokodi: Deci. Eu nu am vrut un atac împotriva directorilor. Eu am spus că, chiar dacă am discutat, când a rezultat bugetul pus pe hârtie, au nevoie de trei ori mai mult de câți bani putem noi, eventual, să asigurăm. Și atunci a trebuit să selectăm împreună ce e urgență și ce nu. Iar domnii consilieri, în cei patru ani cât am lucrat împreună, mereu aceeași temă a fost. Am rugat consilierii să vină alături de noi și să răspundă de câte un domeniu. Vă aștept în continuare. Nu așteptați de la mine să denumesc pentru că nu am dreptul să vă dirijez. Tu te duci aici, tu de duci acolo, pentru că pe mine nu mă interesează. Încă președintele Consiliului Județean nu are acest drept. Vă rog frumos, cine se interesează de o temă să vină să se anunțe, și împreună cu membri din executiv care răspund de o temă, aveți mână liberă să vedeți activitatea acelor instituții, dar nu așteptați de la noi pentru că nu am acest drept. Este altceva decât cu funcționarii publici, acolo pot să spun, vă interesează nu vă interesează, faceți treaba aceasta. Aici doar pot să vă rog, cu umilință, cu răbdare, să veniți. Vă mulțumesc.

Lucrările ședinței se încheie la ora 15.27.

                                                                  

 

                                                                       Întocmit: Monica Curticăpean

 

 

 

   PREȘEDINTE                                                     VICEPREȘEDINTE

                           

Lokodi Edita Emőke                                                    Szabó Árpád                                   

 

 

                                               SECRETAR

                                              Paul Cosma

 

 

 

Văzut: Delia Belean