R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 84
din 7 iunie 2013
pentru aprobarea inițierii procedurii în vederea atribuirii de denumiri unor obiective de interes public

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive nr. 10917/07.06.2013 a Direcției Juridice și Administrație Publică, precum și avizul Comisiei social-culturale,
În considerarea prevederilor Legii nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică , cu modificările și completările ulterioare,
În temeiul prevederilor art. 91, alin.(1), litera "c" și alin. (4), lit. "c", precum și ale art. 97, alin.(1) din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă inițierea procedurii de atribuire de denumiri pentru Sala Mare de concerte a Palatului Culturii și pentru Sala Mare de ședințe a Palatului Administrativ prin consultare publică.
Art.2. Persoanele interesate (persoane fizice sau juridice, organizații neguvernamentale etc.) pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind denumirile obiectivelor menționate la art.1, în termen de 30 de zile de la publicarea anunțului referitor la această acțiune.
Art.3. Se mandatează Președintele Consiliului Județean Mureș, domnul Ciprian Dobre, cu publicarea anunțului de consultare publică și cu centralizarea propunerilor primite din partea persoanelor interesate.
Art.4. Președintele Consiliului Județean Mureș, prin aparatul de specialitate al acestuia, va prezenta autorității publice deliberative în termen de 60 de zile de la adoptarea prezentei hotărâri, propuneri motivate în sensul dispozițiilor prevăzute la art.1, pentru a putea fi urmate demersurile și procedurile legale pe lângă organele competente.
Art.5. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Juridice, care răspunde de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian - Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
Direcția Economică/ DJAP
Nr.10917/07.06.2013

Expunere de motive
pentru aprobarea inițierii procedurii în vederea atribuirii de denumiri unor obiective de interes public

La data de 8 iunie 1913 se finalizau lucrările la Palatul Culturii din Tîrgu Mureș, una dintre cele mai frumoase clădiri în stil Sécession transilvănean, proiectată de doi arhitecți budapestani, Komor Marcell și Jakab Dezső, construită sub atenta coordonare a primarului acelor vremuri, Bernády György.
Din armonia ansamblului se desprind cu pregnanță acoperișul din majolică de Zsolna, mozaicul monumental, basoreliefurile ce domină frontispiciul, frescele și vitraliile. Decorațiile interioare sunt din materiale autentice valoroase: impresionantul hol interior - lung de 45 m - este realizat în marmură de Carrara și delimitat de două oglinzi venețiene. Remarcabile sunt cele două fresce mitologice, care domină holul.
Sala mare de concerte (parter), o strălucire funcțională cu o deschidere peste cele trei etaje ale clădirii, cu decorațiuni în stuc care evidențiază impozanța lojelor, balcoanelor dar nu mai puțin a lustrelor, păuni stilizați, a fost înzestrată cu o orgă construită de frații Rieger din Jagerndorf în 1914. Una din cele mai mari și mai performante la data execuției, orga, dispunând de 4463 tuburi și 63 registre, este și azi în perfectă stare de funcționare.
Sala Oglinzilor (etaj I), adevărată "perlă" a palatului, și-a luat numele de la tripticul de oglinzi venețiene, care o delimitează, reverberând, totodată, spațiul. Concepută ca sală de recepție și înzestrată cu mobilier adecvat, sala este decorată cu pictură murală și cu șase vitralii inspirate din folclorul și legendele secuiești, fiind încadrată de spații în care sunt prezentate expoziții ale Secției de Istorie din cadrul Muzeului Județean Mureș.
Etajul II prezintă o Sală mică, tot de concerte, fiind o sală multifuncțională, adecvată și pentru serate literare, conferințe și alte activități culturale, precum și expoziții muzeale de bază - artă și istorie. Acestea sunt continuate la etajul III pe lângă eleganta pinacotecă care reușește să ofere un plus de valoare spațiului prezentat. Totodată, edificiul găzduiește alte două instituții de cultură, Biblioteca Județeană Mureș care funcționează în aripa stângă, legată cu partea centrală a clădirii prin spațiul triunghiular care oferă o structură utilă a casei scărilor și Filarmonica de Stat.
Totodată, cu nimic mai prejos, impunătorul Palat Administrativ, a reprezentat nevoia administrării unei așezări care crescuse, se dezvoltase, avea rang de oraș și pentru acest lucru era nevoie de clădiri potrivite. În acest fel, a început construcția unei primării ai cărei arhitecți au fost Komor Marcell și Jakab Dezső, adepți ai școlii lui Lehner Ödön, unul dintre arhitecții de marcă ai Ungariei din acel timp. Primăria a fost construită între anii 1905-1907.
În realizarea acestui monument arhitecții s-au inspirat din clădirile - primării apărute în timpul Renașterii (ex.Primăria din Sienna). Din această cauză au realizat un turn cu ceas pe latura nordică, înalt de 60 m, o campanilă care putea fi văzut de departe. Stilul arhitectonic este sécessionul, pe fondul unui limbaj decorativ recuperat din soluțiile originale ale arhitecților adepți ai școlii lui Lehner. Volumetria clădirii principale fără turn sugerează un cort, la intrarea în clădire există un portic cu un balcon, locul de unde primarul trebuia să se adreseze cetățenilor.
În interior, remarcăm mai multe elemente istorice formate din bolți montate pe nervuri stelate ale marelui hol și coloanele cu capitel composit ce le sprijină. Ansamblul holului și al casei scărilor rămâne o dominantă renascentistă, în forme sinuoase simboliste. Caracteristice sunt îndeosebi cele trei elemente: lămpile de bolți, banca de piatră și parapetul scării. Decorul curbiliniu spiralat apare și în vitraliile originale ale primăriei, ele vădind inspirația din domeniul țesăturilor populare. Interiorul cu încăperi diverse în funcție de destinație, bineînțeles cu o impozantă sală de consiliu (Sala Mare de ședințe), fac ca și astăzi, când are noi funcționalități, adăpostind Prefectura și Consiliul Județean, să fie o clădire eficientă și impunătoare.
În contextul celebrării în acest an a centenarului Palatului Culturii din Tîrgu-Mureș, dar și a importanței Palatului Administrativ pentru locuitorii din Municipiul Tîrgu Mureș și din județ, propunem inițierea procedurilor pentru atribuirea unor denumiri pentru sălile principale ale celor două edificii mai sus menționate.
În considerarea semnificației și rezonanței pe care denumirile atribuite ar urma să le aibă în conștiința publică, precum și a importanței informării și consultării cetățenilor și a societății civile, în general, cu privire la problemele de interes public supuse dezbaterii autorității publice județene, propunem ca denumirile celor două obiective să fie stabilite prin consultarea publică. Aceasta urmează să se realizeze prin formularea de către persoanele interesate (persoane fizice sau juridice, organizații neguvernamentale, etc.) de propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind denumirile obiectivelor, în termen de 30 de zile de la publicarea anunțului referitor la această acțiune.
După primirea propunerilor, acestea vor fi centralizate și prezentate Consiliului Județean Mureș, pentru a putea fi urmate demersurile și procedurile legale pe lângă organele competente, cu privire la denumirile care ar urma să fie atribuite Sălii Mari de concerte a Palatului Culturii și Sălii Mari de ședințe a Palatului Administrativ, în condițiile legii, perspectivă din care supunem spre aprobare proiectul de hotărâre anexat.

 

Președinte,
Ciprian Dobre