R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 86
din 30 august 2007
privind concesionarea unei părți din imobilul ce aparține domeniului public al județului Mureș, situat în Tîrgu Mureș, str.Mihai Viteazu, nr.31

Consiliul Județean Mureș,
Având in vedere Expunerea de motive nr.9849 /20.07.2007 a Direcției Economice, precum și avizele comisiilor de specialitate,
În conformitate cu prevederile art. 12 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia,
În temeiul art.91 alin.(1) lit."c" și art.97 alin. (1) din Legea administrației publice locale nr.215/2001, republicată,

hotărăște:

Art.1. (1) Se revocă dreptul de administrare al Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș asupra părții din imobilul înscris în CF nr.95779/N, Tîrgu Mureș, nr.cad. 3387, situat în municipiul Tîrgu Mureș, str. Mihai Viteazu, nr.31, județul Mureș, identificată conform planului de situație cuprins în anexa nr.1.
(2) Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr.34/2003 privind darea în administrare a imobilelor preluate în domeniul public județean, conform HGR nr.867/2002, în care își desfășoară activitatea unități sanitare, se modifică în mod corespunzător.
Art.2. Se aprobă inițierea procedurii pentru concesionarea prin licitație publică a părții din imobilul menționat la art.1, identificată în planul de situație cuprins în anexa nr.2.
Art.3. Direcțiile de specialitate ale Consiliului Județean, cu sprijinul Spitalului Clinic Județean de Urgență, vor întocmi documentația necesară concesionării, care va fi supusă aprobării Consiliului Județean în termen de 60 de zile.
ART.4.(1)Se stabilește contravaloarea folosinței părții din imobilul menționat la art.1, identificată în anexa nr.1, pentru perioada 17.12.2004-30.08.2007, la suma de 398.466,25 lei.
(2) Suma stabilită conform alin.(1) constituie venit la bugetul public al județului Mureș și va fi recuperată de la - S.C "Adria Med" S. R. L.
Art.5.(1) S.C."Adria Med" S.R.L. poate desfășura activități medicale în partea de imobil identificată conform anexei nr.1 până la finalizarea procedurii de concesionare.
(2) Pentru utilizarea imobilului în condițiile alin.(1), S.C "Adria Med" S.R.L. va achita lunar Consiliului Județean Mureș suma de 12.206,5 lei, începând cu data de 30.08.2007 până la finalizarea procedurii de concesionare.
Art.6. Anexele nr.1 și 2 fac parte din prezenta hotărâre.
Art.7. De îndeplinirea prezentei hotărâri răspunde Direcția Economică și Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș.
Art.8. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Economice, Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș și S.C "Adria Med" S.R.L.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Nr. 9849 /20.07.2007

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind concesionarea unui imobil ce aparține domeniului public al județului Mureș, situat în Tîrgu Mureș, str.Mihai Viteazu, nr.31

Imobilul situat în Tîrgu Mureș,str. Mihai viteazu , nr.31, aparține domeniului public al județului, fiind administrat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș.
Corpul de clădire și terenul în suprafață de 3152,8 mp în care își desfășoară activitatea Centrul medical "Galenus", a făcut obiectul contractului de asociere în participațiune nr.221/17.12.2004 și a actului adițional nr.1/20.01.2005 încheiat de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș și S.C" Adria Med" S.R.L.
Contractul de asociere în participațiune este un contract economic, care nu este specific administrației publice, aceasta neputând încheia un contract în condiții de risc pentru că nu are dreptul să accepte pierderi din patrimoniul colectivităților locale.
Mai mult, asocierea are drept scop operațiuni comerciale ori Legea 215/2001 reglementează atribuțiile și competențele administrației publice fără a fi stipulate competențe în desfășurarea de "operațiuni de comerț".
Pentru motivele arătate și având în vedere H.C.J nr.34/2003 prin care s-a transmis dreptul de administrare asupra imobilului pe care Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș l-a adus ca aport în această asociere precum și condițiile și limitele în care poate fi exercitat acest drept, considerăm că Spitalul a depășit aceste limite, iar fapta sa excede prerogativelor dreptului de administrare ceea ce constituie o cauză de revocare a dreptului de administrare potrivit prevederilor art.12 alin.(3) din Legea 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia.
Întrucât rezultă cert că acesta nu are nevoie de imobil pentru desfășurarea propriilor activități propunem retragerea dreptului de administrare.
De asemenea, Camera de Conturi a Județului Mureș prin Direcția de Control Financiar Ulterior a efectuat un control la Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș, ocazie cu care a constatat că prin contractul de asociere în participațiune încheiat pe seama imobilului mai sus menționat au fost încălcate prevederile art. 11 din Legea 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia.
În această situație, contractul de asociere în participațiune încheiat între Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș și S.C" Adria Med" S.R.L., este nul de drept.
Imobilul constituind proprietatea publică a județului, nu poate face obiectul unor acte juridice încheiate de titularul dreptului de administrare cu agenți privați.
A mai constatat că începând cu data încheierii contractului (17.12.2004) și până în prezent, Spitalul nu a realizat venituri din utilizarea imobilului, în timp ce S.C "Adria Med" S.R.L a încasat venituri în beneficiu propriu din prestări de servicii medicale efectuate în imobilul în cauză.
Față de cele constatate a dispus efectuarea demersurilor impuse de lege în vederea intrării în legalitate cu privire la utilizarea bunului proprietate publică dat în administrarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș, în conformitate cu prevederile legale privind regimul juridic al proprietății care reglementează limitele exercitării dreptului de administrare și prerogativele proprietarului, precum și recuperarea contravalorii folosinței imobilului începând cu data încheierii contractului de asociere în participațiune și până în prezent.
În acest sens, Consiliul Județean a notificat Spitalul pentru rezilierea bilaterală a contractului de asociere în participațiune constatat a fi nul de drept de către organul de control și a evaluat imobilul în cauză, în sensul stabilirii valorii anterior încheierii contractului de asociere în participațiune nr.221/2004 și a actului adițional ulterior la acesta, a valorii investițiilor realizate la acest imobil în baza contractului de asociere în participațiune, precum și contravaloarea folosinței imobilului inclusiv foloasele nerealizate în intervalul cuprins între data încheierii contractului de asociere în participațiune și până în prezent.
În urma acestor demersuri ni s-a transmis actul adițional nr.2/2007 la contractul nr.221/2004 prin care părțile convin de comun acord la încetarea acestui contract începând cu data semnării actului adițional, respectiv 19.07.2007.
Comisia numită prin Dispoziția președintelui Consiliului Județean nr. 146/2007 a calculat contravaloarea folosinței imobilului ce făcea obiectul contractului de asociere în participațiune.
Întrucât acest contract a fost încheiat pe o perioadă de 25 ani, a fost asimilat cu un contract de concesiune calculându-se astfel redevența lunară în sumă de 4743,5 lei pentru teren și 7517,0 lei pentru clădire, conform referatului anexat. Astfel, contravaloarea folosinței imobilului pe perioada 17.12.2004-30.08.2007 se ridică la suma de 398.466,25 lei, sumă ce se va recupera de la S.C."Adria Med" S.R.L.
Totodată, S.C."Adria Med" S.R.L prin adresa nr.474/20.0702007 solicită concesionarea imobilului ce a constituit obiectul contractului de asociere în participațiune și continuarea activității medicale de către Centrul medical "Galenus", până la finalizarea procedurii de concesiune prin încheierea contractului de concesiune, având în vedere investițiile efectuate și dotările cu aparatură performantă menită să asigure desfășurarea activității medicale la standarde europene.
Ținând cont de motivele expuse, supunem spre analiză și aprobare proiectul de hotărâre alăturat.

 

DIRECTOR
Bartha Iosif

 

VĂZUT
VICEPREȘEDINTE
Emil Groza