R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 15
din 25 ianuarie 2007
privind cuprinderea în domeniul public al județului Mureș a obiectivului Parc Industrial Vidrasău - Tîrgu Mureș

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive numărul 810/18.01.2007, a Direcției de Dezvoltare Regională, Integrare Europeană, precum și avizele comisiilor de specialitate,
În conformitate cu prevederile art.3 alin.(3) și art.12 alin.(1) și (2) din Legea nr.213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, precum și a Normelor tehnice pentru întocmirea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul public al comunelor, orașelor, municipiilor și județelor, aprobate prin H.G. nr. 548/1999,
Cu prevederile Ordinului Ministrului Administrației și Internelor nr. 110 / 2004 privind acordarea titlului de parc industrial S.C. Parc Industrial Mureș S.A.,
Cu prevederile Hotărârilor nr. 54 din 31 octombrie 2002 a Consiliului Județean Mureș, privind aprobarea Acordului - cadru dintre Ministerul Dezvoltării și Prognozei și Consiliul Județean Mureș, în vederea implementării proiectului Phare RO 0101.03 "Parc Industrial Mureș - platforma Vidrasău, Ungheni" și nr. 53 / 2002 privind aprobarea Actului constitutiv și al Statului S.C. Parc Industrial Mureș S.A.,
Precum și cu prevederile art. 8, alin. 1 și art. 10, alin.1 din Acordul Cadru dintre Ministerul Dezvoltării și Prognozei și Consiliul Județean Mureș, în vederea implementării proiectului Phare RO 0101.03 "Parc Industrial Mureș - platforma Vidrasău, Ungheni"
În temeiul art.109 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală,

hotărăște:

Art. 1. Se aprobă cuprinderea în domeniul public al județului Mureș a obiectivului Parc Industrial Vidrasău - Tîrgu Mureș, având datele de identificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr.42/2001, privind însușirea bunurilor care fac parte din domeniul public al județului Mureș, cu modificări ulterioare, se completează în mod corespunzător.
Art. 2. Obiectivul menționat la articolul 1 este administrat de către societatea comercială Parc Industrial Mureș S.A..
Art. 3. De îndeplinirea prezentei hotărâri răspund direcțiile de specialitate ale Consiliului Județean.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Dezvoltare Regională,
Integrare Europeană
Nr. 810/18.I.2007

EXPUNERE DE MOTIVE
privind cuprinderii în domeniul public al județului Mureș a obiectivului Parc Industrial Vidrasău - Tîrgu Mureș


Consiliul Județean Mureș este beneficiarul proiectului RO 0101.03 - TM "Parc Industrial Vidrasău - Tîrgu Mureș", finanțat în cadrul programului PHARE 2001 - facilitatea Suplimentară pentru Investiți.
Obiectul acestui proiect l-a constituit înființarea unui parc industrial pe teritoriul administrativ al satului Vidrasău, orașul Ungheni și al satului Chirileu, comuna Sînpaul.
Părțile implicate în implementarea proiectului au fost:
- Ministerul Integrării Europene - Autoritate Contractantă, responsabil cu elaborarea și implementarea de politici de coeziune economică și socială și de programe privind dezvoltarea regională, precum și cu derularea fondurilor Phare;
- Consiliul Județean Mureș- beneficiar local - In concordanță cu prevederile Acordului Cadru semnat cu Autoritatea Contractantă în data de 19 noiembrie 2002;
- Agenția de Dezvoltare Regională 7 Centru - Autoritate de Implementare a programului Phare;
- Wilhelm Geiger Gmbh&Co Germania - Contractor, desemnat în urma unei licitații internaționale organizată de Ministerul Dezvoltării și Prognozei în octombrie 2002. Contractul de execuție a fost semnat pe 19 noiembrie 2002;
- TPF Consulting SA, București - Inginer. Angajat al AC;
- Consiliul Local Ungheni și Consiliul Local Sînpaul - care au pus la dispoziție terenul necesar implementării proiectului amintit mai sus.
Costul total al proiectului, potrivit contractului de execuție este de:
5,086,722.28 EURO, din care,
3,815,041.71 EURO, echivalentul a 75% din costul total , reprezentând cofinanțarea UE din fonduri Phare;
1.271.680.57 EURO, echivalent a 25% din costul total, reprezentând cofinanțarea națională din Fondul Național de Preaderare.
Lucrările de execuție au început la data de 15 mai 2003 și au fost finalizate la data de 7 iulie 2005.
Parcul industrial este înființat pe platforma Vidrasău (comuna Ungheni) la 18 km sud est de municipiul Tîrgu Mureș.
Zona are 40,9 ha și este poziționată aproape de rețelele majore de comunicație: 2 km față de drumul european E60 (DN15), în imediata vecinătate a căii ferate Deda - Tîrgu Mures - Războieni și a Aeroportul Internațional Tîrgu Mureș.
De menționat faptul că traseul viitoarei autostrăzi Brașov - Tîrgu Mureș - Cluj Napoca - Borș va trece în apropierea Parcului Industrial breteaua de acces urmând să fie legată în intersecția dintre DN15 și drumul de acces în Parc.

Parcul Industrial are ca scop atragerea industriei ușoare de natură tehnică. Acesta are o capacitate de 50 unități separate, fiecare având 5.000 mp, cu o posibilitate de poziționare flexibilă. De asemenea, Parcul are capacitatea de a asigura și suport administrativ viitorilor rezidenți.
Toată infrastructura necesară este asigurată pe site, și se anticipează că parcul va ajuta la îmbunătățirea mediului local. Se anticipează, de asemenea, că parcul va atrage industria locală, reducând astfel poluarea din alte zone.
Infrastructura cerută pentru Parcul Industrial este divizată în două părți funcționale. Zona industrială care cuprinde elementele de comunicație și utilități directe pentru unitățile productive. Zona administrativă și de servicii care ajută la funcționarea parcului în general.
Infrastructura de utilități și comunicații constă din:
- Drum de acces la parc
- Drumuri interne și căi de rocadă;
- Conectarea utilităților la parc;
- Rețea internă pentru utilități:
- Apă potabilă, la un debit de 6 l/s și un rezervor de 500 m3;
- Gaze naturale, la un debit de 1.680 m3/h în prima etapă, respectiv 10.000 m3/h în etapa a II-a;
- Energie electrică, puterea maximă instalată fiind de 1.800 kW, puterea maximă simultan absorbită de 900 kW;
- Canalizare ape pluviale, menajere și industriale prin stație proprie de epurare;
- Telecomunicații prin centrală proprie cu un număr de 120 de linii în rețeaua ROMTELECOM.
- Încălzire centrală (numai pentru Clădirea administrativă)
- Drum de acces și de încărcare pentru stația de calea ferată locală;
- Stație de tratare a apelor uzate din Parc;
- Stație de pompare pentru apă, apă reziduală și apă pluvială;
- Rețea de hidranți.
Partea administrativă constă din:
- Clădire administrativă cu birouri, săli de conferință, expoziții;
- Măsuri de securitate la intrarea în parc;
- Capacitate de parcare 50 locuri.
În conformitate cu Acordul Cadru privind implementarea proiectului RO 0101.03 - TM "Parc Industrial Vidrasău - Tîrgu Mureș", infrastructura finanțată prin Proiect va rămâne în proprietatea publică cel puțin 5 ani de la data emiterii Certificatului de Recepție a Lucrărilor de către Inginer. Conform aceluiași Acord, după emiterea Certificatului de Performanță, proprietatea, titlul și drepturile de proprietate industrială și intelectuală asupra rezultatelor Proiectului, rapoartele și orice alte documente legate de Proiect vor fi ale Beneficiarului. Până în acest moment proprietatea, titlul și drepturile de proprietate industrială și intelectuală asupra rezultatelor Proiectului, rapoartele și orice alte documente legate de Proiect, rămân ale Ministerului.
În vederea administrării investiției realizate, a fost înființată, în anul 2003, societatea comercială " PARC INDUSTRIAL MUREȘ " S.A., ai cărei acționari sunt:
1. Consiliul Județean Mureș având un număr de 720 acțiuni, respectiv o cotă de participare de 72%;
2. Consiliul Local Ungheni având un număr de 150 acțiuni, respectiv o cotă de 15%;
3. Consiliul Local Sînpaul având un număr de 80 acțiuni, respectiv o cotă de 8%;
4. Consiliul Local Luduș având un număr de 25 acțiuni, respectiv o cotă de 2,5%;
5. Consiliul Local Iernut având un număr de 25 acțiuni, respectiv o cotă de 2,5%.
Având în vedere faptul că, în data de 31.08.2006 a fost emis Certificatul de Performanță pentru proiectul Parcul Industrial Vidrasău și că a fost încheiat Protocolul de predare a facturilor originale, dintre Ministerul Integrării Europene și Consiliul Județean Mureș, având numărul 2019 din 15.01.2007, sunt îndeplinite condițiile în vederea trecerii obiectivului Parc Industrial Vidrasău - Tîrgu Mureș, în domeniul public al județului.

Drept urmare supunem aprobării proiectul de Hotărâre privind cuprinderea în domeniul public al județului Mureș a obiectivului Parc Industrial Vidrasău - Tîrgu Mureș.

 

DIRECTOR EXECUTIV
Valer Bățaga
ȘEF SERVICIU
Călin Suciu

Văzut
PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke