R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 16
din16 februarie 2006
privind susținerea proiectului de închidere a Centrului de Plasament nr.5 Luduș prin Programul de Interes Național PIN1/2006

Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr.2748/2006 a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Hotărârea nr.48/27 august 2002 prin care s-a aprobat Strategia județului Mureș în domeniul protecției copilului aflat în dificultate în perioada 2002-2007, precum și avizul comisiilor de specialitate,
Având în vedere prevederile art. 4 din HGR nr.166/2005 pentru aprobarea programelor de interes național în domeniul protecției drepturilor copilului,
În temeiul art.104, din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă susținerea financiară de către Consiliul Județean Mureș, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, a serviciilor de asistență socială ce urmează a fi create prin Programul de Interes Național PIN1/2006, pe o perioadă de 3 ani de la înființarea acestora.
Art.2. Consiliul Județean Mureș își asumă angajamentul de a semna contractul de finanțare a serviciilor nou create, în condițiile art.1, sens în care Președintele Consiliului Județean Mureș, doamna Lokodi Edita Emöke va îndeplini toate procedurile necesare.
Art.3. Compartimentul Cancelarie, Relații cu Consilierii și Monitor Oficial va comunica prezenta hotărâre Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș și Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR GENERAL
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Nr. 2748/7.2006

EXPUNERE DE MOTIVE
privind adoptarea proiectului de hotărâre a Consiliului Județean Mureș cuprinzând acordul pentru susținerea serviciilor nou create prin Program de Interes Național PIN1/2006 pe o perioadă de cel puțin 3 ani și angajamentul pentru semnarea contractului de finanțare

În vederea realizării obiectivelor de reformare a sistemului de servicii și instituții destinate îngrijirii, protecției și promovării drepturilor tuturor copiilor și asigurării funcționării adecvate a acestui sistem, în vederea îmbunătățirii indicatorilor de performanță a respectivelor servicii și instituții în România, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului finanțează Programe de Inters Național pentru anul 2006, conform Ordonanței de Urgență nr. 12/2001 modificată prin Legea nr. 275/2004.
Prin Programul de Interes Național PIN1/2006 se acordă asistență financiară nerambursabilă pentru serviciile de specialitate județene pentru "Înființarea de centre de plasament de tip familial (căsuțe sau apartamente) pentru copiii din instituțiile cu o capacitate mai mare de 100 de locuri, care nu au fost restructurate pe module de tip familial".

În acest context, Strategia Județeană pentru protecția copilului aflat în dificultate pentru perioada 2002-2007, aprobată prin Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr. 48/27 august 2002 prevede închiderea tuturor centrelor de plasament mari, de tip vechi și crearea serviciilor alternative judetene.
I. Din cele 8 centre de plasament existente în anul 2002, 5 au fost închise până în prezent. Închiderea Centrului de Plasament nr. 5 Luduș este prevăzută până în anul 2007.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, în calitate de solicitant, a depus, în martie 2004, cerere de finanțare în cadrul Liniei de finanțare Phare 2002, fără a obține însă grantul.

Având în vedere această posibilitate de a obține finanțare prin Program de Interes Național PIN1/2006 pentru închiderea Centrului de Plasament nr. 5 Luduș, care ocrotește în prezent peste 100 copii,
Direcția, analizând situația și nevoile specifice ale copiilor instituționalizați a elaborat și înaintat proiectul de închidere al acestui centru, Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului. Acest proiect va permite creearea unui număr de 4 case familiale, un centru rezidențial pentru copiii cu handicap și 2 centre de tranzit pentru tinerii proveniți din acest centru de plasament, precum și extinderea rețelei de asistenți maternali cu 10 persoane. Bugetul estimativ al proiectului este de 2.304.387 RON.

Văzând adresa Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului nr. BJ/1107/26.01.2006 din care reiese necesitatea înaintării hotărârii Consiliului Judetean Mureș,
Direcția înaintează în acest sens, alăturat, bugetul pe 3 ani incluzând o evaluare adecvată a costurilor necesare susținerii activităților și serviciilor propuse pe o perioadă de minim 3 ani după încetarea proiectului în sumă totală de 2.802.390 RON. (adica 934.130 RON/an).
Mentionam ca, pe anul 2005, cheltuielile Centrului de Plasament nr. 5 Ludus au fost de 1.196.663 RON, in timp ce sustinerea celor 5 case familiale, 2 centre de tranzit si extinderea retelei cu 10 asistenti maternali profesionisti create prin PIN1/2006 ar insemna 934.130 RON/an.
Având în vedere cele menționate propunem adoptarea următorului proiect de hotărâre a Consiliului Județean Mureș cuprinzând acordul pentru susținerea serviciilor nou create prin proiecte pe o perioadă de cel puțin 3 ani și angajamentul pentru semnarea contractului de finanțare pentru servicii care va avea ca părți Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului în calitate de autoritate contractantă, Consiliul Judetean Mureș și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș în calitate de beneficiari și Organizatia prestatoare.

 

DIRECTOR EXECUTIV
Florin Dumbravă

 

DE ACORD:
SECRETAR GENERAL
Ioan Togănel