R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA Nr. 120
din 29 septembrie 2005
privind asocierea Consiliului Județean Mureș cu Consiliile locale ale orașelor Miercurea Nirajului și Ungheni, și Consiliile locale ale comunelor Eremitu, Hodoșa, Măgherani, Bereni, Vărgata, Gălești, Păsăreni, Acățară, Crăciunești și Gheorghe Doja

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive nr.10644/12.09.2005 a Direcției Tehnice Drumuri, Poduri Județene și Investiții privind asocierea Consiliului Județean Mureș cu Consiliile locale ale orașelor Miercurea Nirajului și Ungheni, și Consiliile locale ale comunelor Eremitu, Hodoșa, Măgherani, Bereni, Vărgata, Gălești, Păsăreni, Acățari, Crăciunești și Gherghe Doja, precum și avizele comisiilor de specialitate,
Conform prevederilor art.104 lit."r" din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală,
În temeiul art.109 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală,

hotărăște :

Art.1. Se aprobă asocierea Consiliului Județean Mureș cu Consiliile locale ale orașelor Miercurea Nirajului și Ungheni, și Consiliile locale ale comunelor Eremitu, Hodoșa, Măgherani, Bereni, Vărgata, Gălești, Păsăreni, Acățari, Crăciunești și Gheorghe Doja, în vederea promovării în comun a unor proiecte privind alimentarea cu apă și canalizare (prin accesarea unor fonduri de coeziune).
Art.2. Se acceptă ca operator unic SC AQUASERV SA Tîrgu Mureș.
Art.3. Se va solicita asistență tehnică din partea Ministerului Mediului și Gospodăririi Apelor și sprijin pentru obținerea fondurilor de coeziune pentru dezvoltarea infrastructurii privind alimentarea cu apă și canalizarea.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
p.SECRETAR GENERAL
Viorel Iosib
Director executiv

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Nr. 10644/12.09.2005
Dosar nr.VII.C/7

EXPUNERE DE MOTIVE
privind asocierea Consiliului Județean Mureș cu Consiliile locale ale orașelor Miercurea Nirajului și Ungheni, și Consiliile locale ale comunelor Eremitu, Hodoșa, Măgherani, Bereni, Vărgata, Gălești, Păsăreni, Acățari, Crăciunești și Gheorghe Doja

În cadrul programului de dezvoltare regională s-a luat ca referință unitatea geografică Valea Nirajului.
Alimentarea cu apă a populației în prezent se face din puțuri săpate, calitatea apei, conform analizelor de laborator efectuate, fiind necorespunzătoare și cu debit scăzut, influențând negativ starea de sănătate a populației și posibilitatea dezvoltării economice.
Totodată lipsa rețelelor de colectare a apelor uzate influențează calitatea mediului prin infestarea pânzei de apă freatică, implicit a apei râului Niraj, producând astfel poluare transfrontalieră prin intermediul râului Mureș.
Dealungul anilor precedenți a existat o preocupare pentru realizarea sistemelor zonale de alimentare cu apă, în acest sens s-a elaborat studiul de prefezabilitate neavând finalitate din cauza lipsei surselor de finanțare.
Având în vedere perspectiva de aderare a României la Uniunea Europeană, s-a creat oportunitatea de accesare de fonduri (fondul de coeziune) pentru realizarea alimentării cu apă și canalizare pe microregiuni în județul Mureș.
Consiliul Județean Mureș în calitate de coordonator al activității consiliilor comunale și orășenești, propune asocierea unităților administrative interesate pentru realizarea acestor deziderate.
Față de cele prezentate se propun următoarele:
- Asocierea Consiliului Județean Mureș cu Consiliile locale ale orașelor Miercurea Nirajului și Ungheni, și Consiliile locale ale comunelor Eremitu, Hodoșa, Măgherani, Bereni, Vărgata, Gălești, Păsăreni, Acățari, Crăciunești și Gheorghe Doja.
- Acceptarea ca operator unic pe SC AQUASERV SA Tîrgu Mureș.
- Se va solicita asistență tehnică din partea Ministerului Mediului și Gospodăririi Apelor și sprijin pentru obținerea fondurilor de coeziune pentru dezvoltarea infrastructurii privind alimentarea cu apă și canalizarea.
Propunem aprobarea proiectului de hotărâre anexat.

 

VICEPREȘEDINTE,
Alexandru P. Frătean

 

DIRECTOR EXECUTIV
Bochiș Nicoleta