R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 118
din 29 septembrie 2005
privind aprobarea participării Consiliului Județean Mureș ca membru fondator la constituirea Asociației Județene de Turism Mureș

Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr.11.404/23.IX.2005, privind aprobarea participării Consiliului Județean Mureș ca membru fondator la constituirea Asociației Județene de Turism Mureș, precum și avizele comisiilor de specialitate,
În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociații și fundații, cu completările și modificările ulterioare,
În temeiul art.104 alin.1 lit."r" și "s", precum și al art.109 din Legea 215/2001 privind administrația publică locală,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă participarea Consiliului Județean Mureș ca membru fondator la constituirea Asociației Județene de Turism Mureș, în vederea promovării turismului în județul Mureș.
Art.2. Consiliul Județean Mureș va contribui la constituirea patrimoniului inițial al Asociației cu suma de 50.000 RON.
Art.3. Se aprobă stabilirea sediului social al Asociației Județene de Turism Mureș în imobilul situat în Tîrgu Mureș, str. Enescu nr.2, județul Mureș.
Art.4. Se mandatează Președintele Consiliului Județean Mureș, doamna Lokodi Edita Emöke, cu desfășurarea procedurilor reglementate de O.G. nr.26/2000, în vederea constituirii Asociației Județene de Turism Mureș.
Art.5. De aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri răspund Direcția Economică, Direcția Juridică și Administrație Publică, precum și Direcția Dezvoltare Regională, Integrare Europeană.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
p.SECRETAR GENERAL
Viorel Iosib
Director executiv

 


ROMÂNIA
CONSILIUL JUDEȚEAN
PREȘEDINTE

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind aprobarea participării Consiliului Județean Mureș ca membru fondator la constituirea Asociației Județene de Turism Mureș

În conformitate cu prevederile art.20 din Ordonanța Guvernului nr.58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, aprobată prin Legea nr.755/2001, cu modificările și completările ulterioare, consiliilor județene și, respectiv, Consiliul General al Municipiului București le-au fost stabilite diferite atribuții în domeniul turismului.
Consiliul Județean Mureș prin Hotărârea nr.30/2002 a aprobat principiile elaborării strategiei de dezvoltare a turismului în județ, iar prin Hotărârea nr.32/2005 a aprobat colaborarea cu Consiliul local al municipiului Tîrgu Mureș în vederea promovării turismului în județul Mureș și crearea unui sistem de informare a cetățenilor pe această linie.
Conducerea executivă a organizat mai multe dezbateri și consultări cu agenți specializați în servicii turistice și cu autorități ale administrației publice locale din județ. Din dezbateri, ca soluție pentru realizarea în comun a obiectivelor propuse, atât reprezentanți ai administrației locale din județ cât și ai agenților de turism participanți, au propus constituirea unei asociații, în acest sens manifestându-și intenția, în scris, mai mulți participanți la dezbateri.
Asociația Județeană de Turism Mureș va avea drept scop promovarea potențialului turistic, cultural, a punctelor de atracție turistică existente în Tîrgu Mureș și în județ, prin creșterea fluxului turistic și asigurarea unei interacțiuni armonioase între sectorul turistic și factorii de ordin social și de mediu.
Obiectivele Asociației sunt următoarele:
- inventarierea principalelor resurse turistice;
- administrarea registrelor locale ale patrimoniului turistic;
- elaborarea de propuneri de dezvoltare a turismului, care stau la baza Programului anual de dezvoltare a turismului;
- participarea la omologarea traseelor turistice și a pârtiilor de schi;
- contribuirea la creșterea calității produselor turistice;- urmărirea activității turistice, în așa fel încât agenții economici cu activitate în domeniul turismului să aibă acces la resursele turistice, cu respectarea normelor de punere în valoare și protecție a acestora;
- organizarea de centre de informare turistică în localitățile cu activitate turistică;
- inițiază și desfășoară proiecte în domeniul turismului;
- elaborarea unor proiecte atractive și utile în domeniul turismului;
- dezvoltarea schimburilor culturale pe plan județean, național și internațional;
În vederea realizării obiectivelor mai sus amintite, Asociația își propune următoarele:
- organizarea și desfășurarea de activități de promovare a turismului județean;
- inițierea și desfășurarea unor programe atractive și utile în domeniul turismului;
- colaborarea cu agenții de turism naționale, regionale și afiliate pentru promovarea județului Mureș, ca obiectiv turistic;
- participarea la proiecte și schimburi culturale și în domeniul turismului interjudețean, național și internațional;
- participarea și organizarea unor târguri naționale și internaționale în vederea promovării unui turism de calitate;
- proiectarea și constituirea unui stand de prezentare care să fie utilizat la târguri;
- conceperea și imprimarea și distribuirea unor materiale promoționale, broșuri, pliante, ghiduri turistice;
- crearea și distribuirea calendarului și programului de evenimente socio-culturale, tradiționale specifice zonei;
- elaborarea unui site propriu care să asigure informațiile necesare turiștilor;
- organizarea unor studii și anchete privind gradul de satisfacție al consumatorilor (nivelul de cunoaștere a zonelor/punctelor de atracție turistică, motivația de a călătorii în județ, imaginea destinației turistice, nivelul serviciilor, intenția de a reveni cu o altă ocazie, etc);
- organizarea și realizarea și a altor activități în conformitate cu obiectivele asociației;
- atragerea unui număr cât mai mare de turiști(de toate categoriile socio-profesionale, sex sau vârstă;
În vederea îndeplinirii obiectivelor menționate și pentru realizarea activităților specifice, Asociația colaborează cu instituții de specialitate, organizații neguvernamentale, persoane juridice de drept public sau privat și cu persoane fizice, fără a exprima nici un fel de interese de grup (politice, religioase și altele), putând participa la înființarea unor organizații în acest domeniu.
În conformitate cu prevederile art.104 lit.s și r din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, consiliul județean hotărăște, în condițiile legii, cooperarea sau asocierea cu persoane juridice române sau străine, cu organizații neguvernamentale și cu alți parteneri sociali, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public județean, precum și cooperarea sau asocierea cu alte autorități ale administrației publice locale din țară sau din străinătate, precum și aderarea la asociații naționale și internaționale a autorităților administrației publice locale, în vederea promovării unor interese comune.
În acest sens propunem aprobarea participării Consiliului Județean Mures ca membru fondator la constituirea Asociației județene de Turism Mureș, potrivit proiectului de hotărâre alăturat.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  p.SECRETAR GENERAL
Viorel Iosib
Director executiv