ANEXA Nr. 1


ROMÂNIA      
JUDETUL MURES
CONSILIUL JUDETEAN


REGULAMENT DE ORGANIZARE SI FUNCTIONARE A
CENTRULUI JUDETEAN DE CONSERVARE SI VALORIFICARE A TRADITIEI SI CREATIEI POPULARE - MURES

 

CAPITOLUL I. DISPOZITII GENERALE
Art. 1
. Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare - Mures cu sediul in municipiul Târgu-Mures, str. Cuza Voda, nr. 97.este o institutie publica de cultura sub autoritatea si coordonarea Consiliului Judetean Mures, având drept obiectiv fundamental cunoasterea, pastrarea si promovarea traditiilor si valorilor culturii populare in contextul dezvoltarii culturii nationale.
Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare constituie banca de date si valori a culturii populare din fiecare judet in devenirea actuala, creatoare a patrimoniului traditional si functioneaza drept centru stiintific si metodologic al activitatii de stimulare si valorificare a traditiei si creatiei populare in viata culturala, in spiritul autenticitatii si sub semnul valorii.
Art. 2. Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare Mures are personalitate juridica, având firma si stampila proprie.
Art. 3. Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare Mures functioneaza potrivit strategiei culturale promovate de Ministerul Culturii si Consiliul Judetean, pe baza principiilor autonomiei, neangajarii politice si al identitatii culturale nationale in circuitul mondial de valori.
Art. 4. Finantarea cheltuielilor de functionare si de capital se asigura din bugetul Consiliului Judetean, in conditiile stabilite de lege

CAPITOLUL II. ATRIBUTII, COMPETENTE, ACTIVITÃTI
Art. 5
. Anual, la solicitarea Consiliului Judetean Mures, Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare Mures, depune la directia de specialitate a Consiliului Judetean proiectul de buget pe programe pentru a fi analizat si supus aprobarii Consiliului Judetean iar raspunderea pentru executarea acestuia ii revine directorului in baza contractului de management.
Art. 6. În activitatea sa Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare se conduce dupa urmatoarele principii:
a) deplina libertate de exprimare a spiritului creator;
b) recunoasterea rolului datinei in lumea culturii populare si intemeierea strategiei culturale pe traditia populara;
c) fundamentarea stiintifica a oricarui demers cultural in acest domeniu;
d) profilul activitatii este in functie de specificul etno- si socio-cultural local;
e) initiaza, organizeaza sau participa la realizarea unor programe de valorificare a traditiilor, de promovare a creatiei stiintifice si tehnice populare.
f) Recunoasterea in diversitate a culturii populare românesti; respectarea dreptului minoritatilor de a-si pastra traditiile si valorile etnice proprii.

Art. 7. Obiectivele principale ale activitatii Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare sunt:
a. cercetarea traditiei si creatiei populare specifice zonei etnoculturale, in dinamica ei actuala;
b. conservarea traditiilor si valorilor perene ale culturii populare, apararea lor impotriva tendintelor de poluare si degradare;
c. dezvoltarea traditiei in contemporaneitate, valorificarea ei in viata culturala, stimularea procesului de creatie populara in toate genurile artistice;
d. promovarea bunurilor culturii populare - traditionale sau contemporane, integrarea lor ca marca a identitatii etnoculturale, in circuitul international de valori.
e. perfectionarea metodologica a activitatii asezamintelor culturale in domeniul cunoasterii, pastrarii si valorificarii traditiei si creatiei populare;

Art. 8. Pentru indeplinirea obiectivelor, Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare are urmatoarele competente si atributii:
a) Cerceteaza si evalueaza realitatea fenomenului culturii populare, investigând cu precadere dinamica actuala a traditiei si urmarind prioritar scopuri aplicative;
b) colectioneaza si tezaurizeaza date si valori reprezentative pentru dezvoltarea actuala a traditiei populare, asigurând fundamentarea stiintifica a strategiei culturale in acest domeniu, avind competenta de a achizitiona bunuri culturale de profil, in conformitate cu prevederile legale in domeniu;
c) initiaza acte normative si masuri stimulative pentru consacrarea si apararea statutului creatorilor si performerilor traditiei populare, pentru protectia datinilor si valorilor impotriva agentilor poluanti;
d) initiaza si realizeaza programe de valorificare culturala, stiintifica si artistica a traditiei si creatiei populare;
e) asigura asistenta metodica de specialitate altor institutii culturale (camine culturale, case de cultura, scoli de arta, etc.), in activitatea de stimulare si valorificare a traditiei si creatiei populare, acorda aceeasi asistenta la cerere, societatilor si asociatiilor cultural-artistice;
f) asigura, la cerere, perfectionarea personalului de specialitate angajat in activitati de profil, contribuie la atestarea artistilor liber profesionisti si a artizanilor individuali;
g) asigura, la cerere, institutiilor si altor organizatii interesate, consultatii si documentatii de specialitate in vederea selectarii, protejarii si promovarii valorilor autentice ale culturii populare;


Art. 9. În conformitate cu protocoalele de colaborare ale Ministerului Culturii si ale Consiliului Judetean Mures, Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare colaboreaza cu alte institutii de profil, efectueaza schimb de informatii, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
Art. 10. Activitatea Centrului Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare cuprinde:
a) studii, culegeri si cercetari de teren;
b) arhive stiintifice si colectii de arta;
c) sesiuni, simpozioane, colocvii si alte actiuni de valorificare publica a rezultatelor cercetarii stiintifice;
d) concursuri, expozitii, gale, tabere, saloane, târguri si alte actiuni de stimulare a creativitatii in toate genurile artei;
e) festivaluri, sarbatori si alte manifestari de cultivare a talentelor in toate genurile artei;
f) publicatii si lucrari de specialitate, monografii, culegeri, antologii si albume, precum si lucrari de repertoriu si metodologie pentru arta de amatori;
g) nuclee proprii de viata culturala: asociatii si societati stiintifice, cu profil etnocultural, ansambluri si formatii artistice, cenacluri si cercuri de creatie etc.;
h) studiouri metodice ale artei de amatori si cluburi de animatie culturala;
i) cursuri, colocvii, consfatuiri, seminarii si alte actiuni metodice destinate pregatirii si perfectionarii personalului angajat in aceasta activitate; actiuni specifice de selectie, protectie si promovare a valorilor autentice ale creatiei populare, de combatere a tendintelor de poluare si degradare; schimburi culturale, stiintifice, artistice, profesionale si metodologice cu institutii similare din tara si strainatate, festivaluri interjudetene, nationale, internationale, manifestari organizate in cooperare, vizite si schimburi de delegatii, stagii reciproce de specializare.

Art. 11. Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare poate da si lua cu imprumut, cu respectarea legislatiei speciale in materie, atât bunuri culturale, cât si alte categorii de bunuri.

CAPITOLUL III. STRUCTURA ORGANIZATORICÃ, CONDUCEREA SI PERSONALUL
Art. 12
. Organigrama Centrului Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare se intocmeste de catre director si se aproba de Consiliul Judetean Mures, conform reglementarilor in vigoare.
Statul de functii se aproba de catre presedintele Consiliului Judetean Mures cu incadrarea in organigrama si numarul de personal aprobat de Consiliul Judetean Mures.
Art. 13. Functiile de conducere si executie de specialitate care pot fi utilizate de Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare sunt cele prevazute de reglementarile in vigoare.
Art. 14. Conducerea curenta a Centrului Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare se asigura de catre director, care se numeste de catre Consiliul Judetean Mures, in urma concursului organizat si desfasurat conform legii.
Art. 15. Ocuparea functiilor de conducere si de executie se face cu respectarea reglementarilor in vigoare.
Art. 16. Personalul de executie de specialitate al Centrului Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare este format din specialisti cu studii superioare de nivel universitar sau pedagogic, cu studii postliceale de specialitate, cu studii liceale de specialitate. Absolventii institutiilor de invatamânt superior sau ai unor licee de alte specialitati incadrati la Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare, se vor forma si atesta in profesie prin activitatea la locul de munca, cursuri si alte forme stabilite de lege.
Art. 17. Functiile din activitatea de administratie, secretariat administrativ, gospodarire, intretinere si paza, precum si conditiile de ocupare a acestora sunt cele prevazute de reglementarile in vigoare pentru unitatile bugetare.
Art. 18. Directorul Centrului Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare ia masuri pentru organizarea activitatii pe baza programelor anuale si trimestriale, raspunzând de orientarea si continutul activitatii, actionând pentru gospodarirea si gestionarea corespunzatoare a patrimoniului, conform contractului de management incheiat cu Consiliul Judetean Mures.
Art. 19. Directorul reprezinta Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare in relatiile cu alte organisme, institutii, persoane fizice sau juridice. În anumite situatii directorul poate sa delege atributia sa de reprezentare contabilului sef.
Art. 20. Atributiile si competentele personalului de specialitate, administrativ si ale muncitorilor se stabilesc prin regulamentul de ordine interioara si prin fisele de post respective. Obiectivele concrete si responsabilitatile curente se stabilesc prin programele de activitate.

CAPITOLUL IV. DISPOZITII FINALE
Art. 21
. Activitatea Centrului Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare se desfasoara pe baza programului de activitate anual si a programelor trimestriale adoptate de director si aprobate de Consiliul Judetean.
Art. 22. Planul anual de venituri si cheltuieli al Centrului Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare se propune spre aprobare Consiliului Judetean, iar raspunderea pentru executarea acestuia, ii revine directorului, in baza contractului de management.
Art. 23. În baza prezentului Regulament, Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare isi intocmeste un regulament de ordine interioara.
Art. 24. Modificari la prezentul regulament pot fi facute la propunerea conducerii Centrului Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare numai pe baza unei Hotarâri a Consiliului Judetean Mures, cu respectarea legislatiei in vigoare